Lapítottak az ellenzéki politikusok a tüntetés közben
Hallgatnak az ellenzéki képviselők a keddi demonstrációról. Egy amerikai szenátor is posztolt róla.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kedd este újabb tüntetés volt Budapesten, ami a Kossuth téren fejeződött be. Pár száz tüntető a rendőrökkel dulakodott, miközben a színpadon az amerikai kitiltási botrány, a hazai szegénység és a politikai elit alkalmatlansága volt a téma. Bár kormányellenes megmozdulás volt, a szervezők kérésére ellenzéki pártok jelképeit nem lehetett látni, sőt, ezúttal ellenzéki politikusokat sem nagyon, akikkel a jelek szerint szintén nincsenek kibékülve a demonstrálók.

Hogyan reagáltak a politikusok mindenezek fényében a civilek akciójára? Nem várt helyről érkezett az egyik első reakció.

A KDNP felháborodott

"Nyílt uszítás, ellenőrizetlen tömeg, tények, konkrétumok nélkül" - így jellemezte a tüntetőket a parlamentben, még a rendezvény megkezdése előtt Aradszki András KDNP-s képviselő, aki szerint a demonstráló civileket nem érdekli, hogy épp advent van. A képviselő arra is utalt, hogy a szervezők mögött külföldi megbízók lehetnek.

"Az elmúlt hetek tüntetéseiben számos olyan tévhit, politikai hoax volt, amikor az embereket utcára szólították, amelyre vonatkozóan a kormánynak nem volt szándéka" - mondta szintén az ország házában Rétvári Bence államtitkár. A KDNP-s politikus szerint csak tévhit, hogy az ország gazdasága rossz helyzetben lenne - amit szerinte a tüntetők állítanak -, hiszen ennek pont az ellenkezője igaz.

Az ellenzéki politikusok lapítottak

A politikusok Facebook-oldalain csak hosszú keresgélés után akadtunk bármire is, ami a keddi demonstrációra reagál. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője a következő mondattal kezdte bejegyzését: "Ami ma a Kossuth téren történt, akárhogy is, de a vég kezdete a Fidesz számára."

Más vezető ellenzéki politikus nem nagyon foglalkozott a tízezres tömeggel. Az MSZP elnöke, Tóbiás József frissen létrehozott profiljának üzenőfalán csak egy jókívánságot találtunk keddről, hanuka alkalmából. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Szabó Tímea, a PM társelnöke sem tett említést az eseményről.

Az LMP-s Szél Bernadett viszont részt vett a tüntetésen, fotót is posztolt. Fölé ezt írta: "Gyertek tüntetni! Kedvenc tabla: No more Gucci!!!"

Washingtonban is figyeltek

A magyar politikusok alig, ám egy amerikai szenátor nagyon is foglalkozott a keddi eseményekkel. John McCain posztolt egy fotót, amin egy "McCain, igaza van" feliratú táblát tart az egyik tüntető. Az amerikai politikus a következő szöveget írta a poszt alá: "Tábla a magyarországi Parlamentnél zajló tüntetésről: McCain, igaza van! Egyetért a megjegyzésemmel, amit a miniszterelnök antidemokratikus kormányzásáról mondtam." Mint ismert, nemrég a washingtoni szenátusban neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort a republikánus politikus.

Fotó: MTI/Marjai János; mobilon megjelenő kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Ezt is szeretjük