10 költség, amire nem számítanál az esküvő kapcsán

Az esküvő nem csak a pár, de a pénztárcák számára is maradandó élmény. Ismerd meg a költségeket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogy valóban feledhetetlen legyen az a bizonyos nap, és minden elképzelésedet megvalósíthasd, számítanod kell rá, hogy alaposan a pénztárcád mélyére kell majd nyúlnod.

A hófehér esküvői ruha és a gyönyörű cipellő árán kívül ugyanis még számos költséget ró rád a boldogító igen - néhány olyat is, amelyre nem is gondoltál volna. Hogy ne érjen meglepetés, eláruljuk, mivel és hogyan érdemes számolnod.

Több tízezer forint is lehet: meghívók és ültetőkártyák

Apróság, így sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy az esküvői meghívók és az ültetőkártyák éppen olyan sokba - ha nem többe - kerülhetnek, mint az esküvői csokor vagy a cipő. Nem illik ugyanis egy egyszerű levélben tudatni a szeretteitekkel és a barátaitokkal, hogy milyen hatalmas lépésre szántátok el magatokat. Arra viszont számítsatok, hogy sok cég akár 500-1000 forintot is elkérhet egyetlen meghívóért! Ez pedig már igen jelentős összeg lehet, ha nem csak szűk családi körben szeretnétek kimondani a boldogító igent: száz vendég esetén 50-100 ezer forintos plusz kiadást eredményezhet.

Előbbi mellé társul az ültetőkártya, amelynek az esküvő utáni vacsoránál van nagy szerepe. Ennek már nem kell annyira különlegesnek lennie, mint a meghívónak, így spórolhattok kicsit. Jó tudni azonban, hogy még a legegyszerűbb kártya ára is legalább száz forint, ami az említett százfős vendégsereg esetében máris 10 ezer forint plusz költséget jelent.
A menükártya, amelyen a vacsora fogásait tüntethetitek fel, szintén nem olcsó: ára darabonként 500-600 forint körül alakul.

Maradandó emlék a nagy napról - szemérmetlenül magas áron

Az esküvői fotós szintén részletkérdés, a költségek szempontjából azonban a díja igen számottevő - az összeg több tízezer forintra rúghat. A munkadíj alsó határa 30 ezer forint körül alakul, a felső pedig a csillagos ég, függően természetesen az igényektől, valamint attól, hogy egy vagy több fotósra van szükség. Az 50-60 ezer forintos munkadíj átlagosnak mondható, ami általában száz-kétszáz képet jelent, amelyet elő is hívnak nektek, továbbá lemezen is megkapjátok. Ennek a mennyiségnek azonban a többszörösét készítik el az esküvő alatt, ha pedig netán több képre vágynátok, annak keményen megkérik az árát - akár 500 forintra is rúghat az összeg darabonként.

Óvatosan az amatőr fotósokkal!
Szinte minden pár fejében megfordul, hogy nem lenne-e olcsóbb egy ismerőst felkérni arra, hogy megörökítse a fontos pillanatokat. Ha valóban van olyan ismerősötök, barátotok, aki tehetséges fotós hírében áll, szerencsétek van, ám amatőrre nem érdemes bízni a dolgot csak azért, hogy ezen spóroljatok. Inkább néhány tökéletes kép drágán, mint több tucat homályos ingyen.

Gyűrűk több százezer forintért

Az eljegyzési gyűrű régi hagyomány, a pár mindét tagja viseli már az esküvő előtt, kifejezve ezzel összetartozásukat.

Ez azonban nem olcsó mulatság: a kicsit is különlegesebb darabok ára elérheti akár a százezres nagyságrendet is. Hasonló a helyzet a jegygyűrűvel is, amelynek ára szintén igen borsos lehet, még akkor is, ha csak egy egyszerű karikagyűrűről van szó. Az ára általában néhány tízezer forinttól kezdődik, és több százezer forintba is kerülhet. Ha nem szeretnétek egy vagyont költeni rá, érdemes már időben hozzáfognotok a kereséséhez, hiszen egyáltalán nem könnyű ráakadni olyan áron, amely bele is fér a költségvetésetekbe.

Virágok, lufik, vörös szőnyeg: a dekoráció

Az esküvői díszítés, a terem, esetleg a templom dekorálása is nem várt költségeket hozhat, amennyiben profi virágkötőt vagy dekoratőrt kérsz fel a munkára. Természetesen a konkrét összeg sok mindentől függ: a helyiségek méretétől, a választott virágfajtáktól és mennyiségüktől. Ha az autót is díszíttetnéd, plusz költségekkel is számolhatsz, így a több tízezertől akár a százezres nagyságrendig is terjedhet a dekoráció ára.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ha azonban szeretnétek valamennyit lefaragni ezen összegekből, egyszerűbb kihagyni a profikat, és a család vagy a barátok segítségét kérni. A virágokat és egyéb kellékeket a Budapesti Virágpiacon is beszerezhetitek - jóval olcsóbban, mintha virágboltban vásárolnátok.

Plusz 5 költség, amire számíts
  • Pezsgő és zene a polgári esküvőn - 10-15 ezer forinttól.
  • Nagyobb terem a polgári esküvőn - 5 ezer forinttól.
  • Esküvői gyertyák - 3-4 ezer forinttól.
  • Templomi esküvő - 5-10 ezer forinttól.
  • Versmondó díja a polgári esküvőn: 3-5 ezer forinttól.
Ezt is szeretjük