Pintérék szerint mégsem bűnösök a gyerekprostituáltak

Várják az LMP segítségét

A minisztérium ígéri, megszüntetik a jogi anomáliákat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pintér Sándor belügyminiszter egy januárban nyilvánosságra került levélben azt fejtegette, tapasztalataik szerint a kiskorú prostituáltak nem fenyegetés és kényszer hatására, hanem önként válnak prostituálttá. Emiatt a belügyminiszter elutasította Ékes Ilona képviselő kérését, aki egy rendőrségen belüli gyermekprostitúció elleni akciócsoport létrehozását javasolta.

Magyarországon nem egy esetről lehet hallani, melynek során azért állítják bíróság elé a vádlottakat, mert prostitúcióra kényszerítettek gyerekeket. L. Kálmán és társai például a vádirat szerint a 4-es számú főút mellé állították ki, illetve kényszerítették prostitúcióra a többségében gyermek- és fiatalkorú, intézetben nevelkedett lányokat. Egy másik esetben pedig egy pár tartott fogva egy kislányt, akit rendszeresen vertek és prostitúcióra kényszerítettek.

Meggondolta magát a Belügyminisztérium január óta

Pintér januári kijelentése óta változott a helyzet, Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár a héten közölte: készek módosítani a szabálysértési törvényt annak érdekében, hogy az megvédje a gyermekprostitúció áldozatait.

Hétfőn Szabó Tímea LMP-s képviselő azonnali kérdést tett fel Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben cinikusnak és felelőtlennek nevezte a miniszter korábbi kijelentését, miszerint gyerekprostitúció nincs, azon kevesek pedig, akik mégiscsak erre adták a fejüket, önként teszik azt. 

Sértett és elkövető

Szabó Tímea rávilágított arra az ellentmondásra, hogy miközben a Büntető törvénykönyv alapján megrontást követ el és börtönnel büntethető az a felnőtt, aki kiskorúval pénzért vagy más ellenszolgáltatás ellenében szexuális kapcsolatot létesít, a Szabálysértési törvény ugyanezt a kiskorút akár elzárással is fenyegeti ugyanezen tevékenység miatt. Magyarán: ugyanaz a gyerek ugyanazon cselekmény kapcsán egyszerre sértett és elkövető is.

Elszomorító adatok
Az UNICEF szerint a gyermekkereskedelem áldozatainak száma évente eléri az 1,2 milliót, Európában az emberkereskedelem áldozatainak száma több százezerre tehető évente, ebből a gyermekek aránya mintegy 40%.

Szabó Tímea arra várt választ: a kormány hajlandó-e módosítani a Szabálysértési törvényt, hogy az ne ellentétesen, hanem támogatóan hasson a Btk.-ban előírtakra, azaz ne a bűnelkövető és az áldozat közötti érdekközösséget erősítse, hanem az áldozat támogatását, valamint az elkövető felderítését segítse elő.

A belügyminiszter helyett Kontrát Károly államtitkár válaszolt. Az államtitkár azt mondta: a kormány kész lépéseket tenni ebben a fontos ügyben, és kész az elmondottak alapján módosítani a törvényt, amelyhez az LMP segítségét is kérte. - Az LMP üdvözli a kormány szándékát, hogy megvédje a gyermekprostitúció áldozatait - közölte a párt.

Ezt is szeretjük