Pilikézés, tócsni és papírhintaló hétvégén a Skanzenben
Friss levegőre vágysz? Kimozdulnál a városból, de nem akarsz messzire menni? Irány Szentendre!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hamvazószerdával beléptünk a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjtbe. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ebben az időszakban - március 26-27-én - böjti hétvégét tart. A Skanzen két tájegységében, a Kisalföldön és a Felföldi mezővárosban várja az érdeklődőket változatos programokkal. Ezzel egy időben zajlanak az előkészületek az április 1-jei szezonnyitásra is, amikortól a múzeum már – hétfő kivételével - hétköznapokon is fogadja a látogatókat.

Böjti hétvége a Skanzenben

Ezen a hétvégén, március 26-27-én különböző programokat kínálnak gyermekeknek és felnőtteknek a szentendrei Skanzenben. A böjt jegyében az ásványrárói lakóházban tócsnit – más néven prószát, lapcsánkát – sütnek.

A reszelt krumpliból készült népi étel a legszegényebb időket idézi, de a leleményességnek köszönhetően különböző feltétekkel gazdagítható. A kézműves foglalkozásokon a farsangi maszkfestést felváltja a papírhintaló és a rongybaba készítése.

A Felföldi mezővárosban az április 26-ig nyitva tartó Város és falu határán című időszaki kiállítás a mezővárosi életbe nyújt betekintést. A mezővárosok története a Kárpát-medence múltjának egyik legizgalmasabb témája, ugyanis a mezőváros közvetítő szerepet töltött be a falusi-paraszti és a szabad királyi városi-nemesi, polgári életmód és műveltség között.

Az Észak-magyarországi falu tájegység interaktív helyszínei is kínálnak programokat. Tárlatvezetés keretében bemutatják, hogyan zajlott az élet Palócföldön. A vezetett séták során elárulják, mit jelent a kabolás kemence és miért visít a malac a Márianosztrai lakóház udvarára lépve.

Március 21-gyel beköszöntött a csillagászati tavasz. Hamvazószerdán beléptünk a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjti időszakba, kezdetét vette a táncos mulatságoktól mentes, csendesebb időszak. Az elmúlt században elterjedt böjti ételeknek számított a főtt tészta, a korpás-savanyú leves, illetve az aszalt gyümölcsök. Az étkezési, szórakozási tilalmak mellett a fiatalok körében megjelentek hagyományos sorjátékok, énekes játékok, mint például a mancsozás, pilikézés, karikázás. Ez utóbbi azért érdekes, mert a böjt alatt érvényben lévő tánctilalom a karikázóra nem vonatkozott.

Kép: www.orszagalbum.hu

OLVASD EL EZT IS!

budapesti helyek
  • világörökség
  • természeti csoda

15 meseszép hely Budapesten

Ezt is szeretjük