Újfajta oltást tesztel a Pfizer: ezzel az influenzát szeretnék megállítani

A tervek szerint a jelenleginél sokkal hatékonyabb lehet a Pfizer influenzaoltása.

GettyImages-1232701964
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus már több mint másfél éve meghatározó részévé vált a mindennapoknak, a megjelenése után azonban a tudósok nem tétlenkedtek, és azonnal az ellenszere után kezdtek kutatni.

A világjárvány megállítására több cég is hatékony vakcinát fejlesztett ki, köztük a Pfizer-BioNTech, akiknek COMIRNATY nevű, mRNS-típusú készítményük volt az első COVID-19 elleni oltóanyag, melyet az Európai Unióban engedélyeztek. A cég most ezt a technológiát egy másik, széles körben terjedő járvány, az influenza ellen is szeretné bevetni.

Pfizer-vakcina influenza ellen

A MedicalXPress információi szerint az amerikai gyógyszergyár hétfőn közölte, hogy klinikai vizsgálatot kezdett annak érdekében, hogy teszteljék a sikeres COVID-19 elleni oltás mögött ugyanazzal az mRNS-technológiával tervezett influenza elleni védőoltást. Azt szeretnék elérni, hogy javítsák az influenza elleni védőoltások jelenlegi generációját, amelyek 40-60 százalékos hatékonysággal védenek egy olyan betegség ellen, amely évente akár 650 000 halált is okozhat.

pfizer-oltás1
Fotó: Jens Schlueter / Getty Images Hungary

- Az influenza továbbra is olyan terület, ahol olyan oltásokra van szükség, amelyek bármely évszakban javíthatják a hatékonyságot, és úgy véljük, hogy az mRNS az ideális technológia ennek a kihívásnak a megoldására - mondta Kathrin Jansen, a Pfizer oltáskutatási vezetője. A korai stádiumú tanulmány több mint 600 65-85 év közötti amerikait toboroz tesztelésre, a Pfizer össze szeretné hasonlítani az egyetlen, kettős és négyszeres törzs mRNS-vakcina különböző dózisszintek biztonságosságát és immunválaszának szintjét a hagyományos, engedélyezett négyszeres törzs elleni vakcinával.

A hagyományos szezonális influenza elleni vakcinákat általában úgy tenyésztik, hogy a vírust csirketojásban vagy emlőssejtekben tenyésztik, majd a vírusokat inaktiválják és feldolgozzák, hogy oltóanyaggá alakítsák őket.

3 betegség, amit az oltással győztünk le: ma már nem kell félnünk a járványtól

A kötelező védőoltásokkal számos súlyos járvány legyőzhetővé vált a történelem során.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük