Amit mindig is tudni akartál a pezsgőről!

Évszázadokkal ezelőtt az ördög művének tartották, ma az egyik legkedveltebb ital. Tudtad, hogy nem minden pezsgő, ami annak látszik?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg egyesek kiskanállal keverik ki belőle a buborékot, addig mások azt állítják, hogy a kiskanalat azért kell a pezsgősüveg nyakába tenni, hogy ne szökjön meg a szénsav a palackból. Abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy az ünnepek itala csakis a habzó, gyöngyöző, pukkanó pezsgő lehet.

"Az ördög műve"

Kezdetben a pezsgőt úgy készítették, hogy a nem teljesen erjedt borokat tavasszal bepalackozták, az erjedés befejezése után pedig óvatosan kinyitották az üveget, és a leülepedett seprőről másik palackba öntötték a bort.

Az eljárás során az ital sokat veszített szénsavtartalmából, és gyakran vált zavarossá, a keletkezett széndioxidból származó nyomás pedig az üvegek 30-40%-át összetörte. Ráadásul a szétrobbanó palackok sérüléseket is okoztak, ami miatt a pezsgőt "az ördög művének" is nevezték. Amikor a 19. században feltárták a bor erjedése és a szénsav keletkezése közötti összefüggést, rájöttek arra is, hogy ha lerázzák a seprőt a palack nyakába, a pezsgő tiszta marad.
A hagyományos készítésű pezsgők mind a mai napig sokáig, egészen két évig készülnek. A máglyába rakott palackokban az erjedés 3-4 hónapig tart, ami után fél évig érlelik a pezsgőt, időnként felrázva, hogy felkeverjék benne az élesztőt. Ezután a palackok dugójukkal lefelé, 45 fokos szögben kerülnek a rázóállványra, ahol időnként megforgatják őket, végül pedig seprőtelenítik az italt. Egyébként maga a champagne elnevezés név- és eredetvédelem alatt áll, vagyis csak az Északkelet-Franciaországban készült, és meghatározott szőlőfajták borából palackban erjesztett italt lehet forgalomba hozni ezen a néven.

A kezdetektől napjainkig
Az első pezsgőgyárakat Franciaországban alapították a 18. század első felében. Magyarországon először Pozsonyban nyílt pezsgőüzem 1825-ben, a legismertebb pedig az 1882-ben Budafokon alapított, és mind a mai napig működő Törley gyár. Az alapító, Törley József Franciaországban tanulta ki a pezsgőgyártás fortélyait, és két frank mesterrel, Louis és César Francois-val látott munkához. A fivérek egy idő után a maguk útjára léptek, és a szomszéd telken önálló üzemet hoztak létre. A második világháború után a két gyárat egyesítették, és Törley név alatt működött tovább.

Gyöngyök és cukrok

A pezsgő minőségének egyik legfontosabb értékmérője a gyöngyözés, a pezsgő ugyanis annál értékesebb, minél több és kisebb átmérőjű buborék található benne. Másik jellemző tulajdonsága az édessége, amit az Európai Unió az alábbiak szerint csoportosít:

 • brut nature – a legszárazabb, a másodlagos erjesztésnél nem adnak hozzá cukrot, cukortartalma kevesebb mint 3 g/l,
 • extra brut – nagyon-nagyon száraz, cukortartalma kevesebb mint 6 g/l,
 • brut – nagyon száraz, cukortartalma kevesebb mint 15 g/l,
 • extra dry – igen száraz, cukortartalma 12-20 g/l,
 • dry – félszáraz, cukortartalma 17-35 g/l,
 • medium dry – félszáraz-félédes, cukortartalma 33-50 g/l,
 • sweet – édes, cukortartalma meghaladja az 50 g/l-t.

Fogyaszd, ahogy illik!

A szakértők szerint a fehér pezsgőt 6-8°C-ra, a vöröset 8-9°C-ra kell lehűteni, de soha nem mélyhűtőben. Jó, ha a pohár is hideg, így nem "fut ki" a pezsgő.
A palackról a védőkapszula tépőzárral eltávolítható, ezután szabaddá kell tenni a drótkosarat, és úgy kell kinyitni a pezsgőt, hogy közben a hüvelykujjaddal visszaszorítod a dugót. A dugót marokba fogva, a palackot ferdén - 45°-os szögben - tartva, csavaró mozdulattal távolítható el a dugó.

A pohár fala vékony, maximum egy milliméteres lehet, űrtartalma 100-125 milliliter. Kezdetben a széles szájú talpas poharat használták, ezt mára a hosszú, flőte alakú kehely váltotta fel.

Az étkezési rendben régebben a pezsgőt a feketekávét megelőzve szolgálták fel, ma azonban úgy tartják a gasztronómusok, hogy bármikor fogyasztható. Aperitifként extra száraz, baromfihúsokhoz és sertésszeletekhez félszáraz, vadhúsokhoz száraz vagy rosé, marhahúsokhoz félszáraz vörös, májételekhez félszáraz, száraz süteményhez félédes, desszertekhez muskotályos, gyümölcsökhöz pedig félédes pezsgőt ajánlanak.

Jó, ha tudod!
Újabban terjednek a szőlőfajta nevét és évjáratát jelző pezsgők, mint például a 2000. Chardonnay. Ezeknél a pezsgőknél az évjárat mindig a második erjedés időpontja.
Sok importpezsgőnél nem szerepel a gyártás módja, de azért jó, ha tudod, hogy a műanyagdugós, frizzante, spumante és egyéb jelzésű pezsgőspalackba töltött szénsavas ital tetszetős megjelenése, olcsó ára és alacsony alkoholtartalma ellenére sem az igazi...

2007. november 8-tól már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin novemberi számának tartalmából:
 • Megtaláltuk az igazit! Uborka és pepperóni háziteszt
 • Rájuk bízhatjuk magunkat? Német navigációs rendszerek tesztje
 • Drágák, de mindent tudnak: sílécteszt
 • Pro és kontra: csábító életjáradéki szerződések
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
 • kultúra
 • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
 • budapest
 • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük