Így osztották ki a kormányt - Póló, táblák, molinó a Parlamentben

Az LMP, a pártból kivált PM és a DK is akciózik. Íme, az ismertebb performanszok.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amióta az LMP is a parlament részévé vált, megszaporodtak a parlamenti performanszok, a PM megjelenésével pedig folytatódott a tendencia, és néha a DK is beszáll. Íme, néhány performansz.

Tavaly februárban alakult ki vita a pártok között az ügynökakták nyilvánosságra hozásáról. Az LMP törvényjavaslatot nyújtott be az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről, az Országgyűlés fideszes többsége viszont elutasította a javaslat tárgysorozatba vételét.

Elég volt!

Az indítvány teljes egészében megismerhetővé tette volna az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat. Az LMP válaszul ügynökneveket mutatott fel - Fekete leopárd, Vári, Magasdi - a parlamentben. Hiába, javaslatuk egyelőre nem került a parlament elé.

A Gyorskocsi utcában kötöttek ki a párt képviselői és szimpatizánsai legnagyobb akciójuk után, amely során az Országházhoz vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához láncolták magukat.

A déli kapu felőli oldalon Jávor Benedek, Kaufer Virág, Scheiring Gábor, Kukorelly Endre és két aktivista, az északinál Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Szilágyi Gábor és négy aktivista sorakozott fel láncban.

Az Elég volt! feliratú táblát tartó politikusok így tüntettek a Házban szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen.

A show-t akkor ellopta Gyurcsány, akit - alighogy csatlakozott az akcióhoz - elvittek a rendőrök. Később kiengedték a volt miniszterelnököt.

A Lomnici-botrány margójára

Talán mindenki emlékszik még az úgynevezett Lomnici-botrányra, amikor az MTV máig nem tisztázott okok miatt egy riportból kiretusálta a nemzetközi hírű Lomnici Zoltán főbírót. Sajtóhírek szerint utasításra történt a retusálás. Az LMP képviselői erre reagálva, illetve az emberi jogok napja alkalmából nagy pauszpapírokat tartottak arcuk elé. Az origo.hu tudósítása szerint így tett Szabó Tímea is, aki napirend előtti felszólalásához kapta meg a szót. Az LMP-s képviselő közölte: azért takarták ki magukat, hogy ezzel is segítsék az MTV munkatársait.

Love AB

Alig egy hónappal a médiatörvény elfogadása előtt tiltakozott a párt az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése ellen is. Az országgyűlés 2010. november 16-án úgy döntött, csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg az Alkotmánybíróság a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket, mire az LMP-sek egy molinót mutattak fel, melyen Orbán Viktor ellenzéki képviselőként tett szavai álltak, miszerint az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, nincs kiskapu, ez a magyar demokrácia vastörvénye.

Előtte, a vitán az LMP képviselői Love AB feliratú pólóban jelentek meg, melyeket az ülésről már hiányzó képviselők a helyükön hagytak. Érdekesség, hogy Latorczai János levezető elnök az ülésen felszólította Schiffer Andrást, a párt akkori frakcióvezetőjét, hogy vigye ki ezeket a pólókat vagyonmegőrzésre a ruhatárba, mert az ülésterem nem az.

PM-DK tiltakozás

Az Alkotmány negyedik módosítása sem maradt performansz nélkül, az LMP-ből kivált PM-esek a szavazáskor felálltak, kisétáltak a szavazó képviselők elé táblákkal a kezükben, melyeken az a felirat állt, hogy "A néptől félj, ne Viktortól. Szavazz nemmel!"

Az alkotmánymódosításkor molinóval tiltakozott a DK, a molinón az állt: önkényuralom.

Ezt is szeretjük