Damu-per: "Gátlástalan!"

Kicsapta a biztosítékot a jogvédőknél Ruttner védőbeszéde

A Patent Egyesület közleményben ítéli el az elhangzottakat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tisztességes bánásmódot a nemi erőszak áldozatainak! címmel adott ki közleményt a Patent Egyesület. A közleményben a Damu Roland elleni másodfokú tárgyaláson elhangzottakra reagál a szexuális erőszak áldozatai számára jogsegélyszolgálatot fenntartó civil szervezet.

A Patent Egyesület szerint elfogadhatatlan, hogy a nemi erőszakot azzal kérdőjelezik meg, hogy nem volt külsérelmi nyom a nemi szerven vagy másutt, amikor minden e témával tudományos igénnyel foglalkozó szakmai anyag rögzíti, hogy legtöbbször nincs testi sérülés.

- A felek közti korábbi szexuális kapcsolat sem lehet alapja a későbbi erőszak cáfolatának, amikor a statisztikák szerint a nemierőszak-esetek kétharmadát ismerős követi el, nagyrészt olyan személy, akivel az áldozatnak korábban szexuális kapcsolata volt.

Kifogásoljuk, hogy még az igazságügyi szakértők is osztják azt a tévhitet, hogy a szexuális erőszakot perverzek követik el, holott az elkövetők többsége a - volt - partnerét bántalmazza ezzel az eszközzel, sokszor amikor a nő ott akarja hagyni - írják közleményükben.

Így érvelt Ruttner

Ruttner György, Damu Roland ügyvédje a tárgyaláson azzal érvelt, hogy Damu és a sértett korábban élettársak volt, Palácsik Tímea bugyiban várta Damut, szóval nem lehetett erőszak a szex. Ruttner azt sem értette, hogy ha volt behatolás, akkor miért nincs nyoma ennek.

A Patent szerint gyakran próbálják az erőszak megtörténtét kétségbe vonni az áldozat szexuális előéletére, szexuális szokásaira, életmódjára, öltözékére hivatkozva, holott a tudományos kutatások szerint nem gyakoribb a hamis vád az ilyen ügyekben, mint más bűncselekmények esetén.

Gátlástalan védői perstratégia

- Kívánatosnak tartanánk, ha a nyilvánosság hatásvadász meghódítása helyett a büntetőeljárás továbbra is a tárgyalóteremben folyna a sértettek teljes körű kímélete mellett, az emberi jogok tiszteletben tartásával és a szexuális erőszak vizsgálatára vonatkozó szakmai protokollok figyelembevételével - szögezik le.

Az egyesület hozzáteszi: a törvény nem nyújt megfelelő védelmet a szexuális erőszak áldozatai számára, az eljárás során megnyilvánuló áldozathibáztató gyakorlat, a sértett személyét támadó gátlástalan védői perstratégia pedig testileg-lelkileg meggyötri azt a kevés nőt, aki a hatóságokhoz fordul, és elrettenti a többi áldozatot.

Ezt is szeretjük