Pálffy: Oldja meg az OEP a szegények abortuszának finanszírozását
Az OEP-nek kellene kigazdálkodni azt a 400 millió forintot, ami a legszegényebbeknek volt fenntartva.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két kereszténydemokrata képviselő azt javasolja, költsék inkább másra az abortuszokra szánt 400 millió forintot, például ösztönözzék belőle azt örökbefogadásokat. Civil szervezetek szerint a módosítást azt eredményezi, hogy a szociális alapú abortusztámogatás teljesen megszűnik, vagyis hiába szegény valaki, ki kell fizetnie a közel 30 ezer forintot a műtétért.

Az abortusz most 80 forint híján 29 ezer forintba kerül. Az egészségügyi okból indokolt abortuszokat az OEP automatikusan finanszírozza, van lehetőség viszont arra is, hogy a nő szociális rászorultság alapján támogatást kérjen. A műtét 30%-át kell megfizetni például akkor, ha a kérelmező vagy párja szociális ellátásra jogosult, 50%-át, ha a kérelmező vagy párja gyest kap.

 

Ezekre a támogatásokra - tehát nem az egészségügyi okokból finanszírozott terhességmegszakításokra - szolgál az a pénz, amit most a képviselők elvonnának. A 400 millió forint egyfajta költségvetési fedezet arra, hogy a szociális okból kevesebbet fizetők abortuszköltségeit az Egészségbiztosítási Alap számára az állam megtérítse.

Korábban 1,6 milliárd forintot kapott a pénztár, ezt csökkentették 400 millió forintra. Az összeget az alapján határozták meg, hogy a pénztár ténylegesen mennyit fordított a terhességmegszakításokra.

Spronz Júlia, a javaslat ellen tiltakozó Patent Egyesület szakembere lapunknak elmondta, az első csökkentéskor épp ezért nem is szólaltak fel, hiszen a 400 millió forint reális összeg volt a támogatások finanszírozására.

A KDNP a civil szervezetek tiltakozása után közleményt adott ki, amely Spronz Júlia szerint értelmezhetetlen. A közleményben ugyanis úgy fogalmaznak, hogy nem vonnak el forrást, pusztán azt a gyakorlatot változtatnák meg, hogy az Egészségbiztosítási Alap kasszájában erre külön nevesített összeg szerepeljen. Ugyanakkor azt is leszögezték: nem támogatják, hogy állami pénzből szociális okokra hivatkozva emberéletek kioltását finanszírozza az állam.

Tényleg elvonnák

A közleményből tehát nem derül ki egyértelműen, hogy a 400 millió forintra vonatkozó javaslat csak annyiban jelent változást, hogy nem lesz felcímkézve a pénz - vagyis az OEP megkapja az összeget, csak nem határozzák meg számukra, hogy azt csak abortuszokra költhetik el -, vagy tényleges elvonás történik.

Pálffy István, a javaslat egyik benyújtója lapunknak elismerte, hogy elvonnák a pénzt, nem csak a címkézést vennék le, az Egészségbiztosítási Alap ezt a pénzt nem kapná meg, nekik kéne kigazdálkodni a kérdéses összeget.

- 200 millió forintról van szó, ennyit költött az OEP a támogatásokra. Ezt a hiányt az Egészségbiztosítási Alap ki fogja bírni - közölte a képviselő. Felvetésünkre, hogy az a 200 millió forint az 400 millió forint, Pálffy azt mondta, az Egészségbiztosítási Alap 2700 millió forintból gazdálkodik.

- 2700 millió forinthoz képest az, hogy 200 vagy a 400 millió forintról van szó, tulajdonképpen mindegy - vélekedett. Hozzátette, az OEP évekig milliárdos összeget kapott erre a célra, holott nem volt szükség erre.
- Az OEP a fennmaradó pénz fogta, és eltette - fűzte hozzá a képviselő.

Kérdésünkre, hogy az elvonás azt eredményezheti, hogy megszűnnek a szociális alapon kérhető támogatások, a képviselő azt mondta, hogy ha az OEP ezen a rendszeren nem változtat, akkor megmarad a támogatás.

Ezt is szeretjük