Ingyenesen látogatható lesz a Parlament - Megnyitják a kapukat az érdeklődők előtt
Nézd meg, miben lesz más idén az ünnepség!

nagykep?cikkid=162937&kep=parlament1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén is megnyitják a Parlamentet az érdeklődők előtt augusztus 20-án: 10 órától 18 óráig ingyenesen tekinthetik meg a látogatók a Szent Koronát, a magyar államiság legjelentősebb jelképét - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A látogatók a Szent Koronának is helyet adó Kupolatermet, valamint a Díszlépcsőházat nézhetik meg. Vargha Tamás elmondta, várhatóan sokan fognak élni ezzel a lehetőséggel; mivel évről évre többen látogatnak el a programra, ezért az érdeklődők türelmét kérte.

Így néz ki a napi program

Az ünnepségekről szólva ismertette: a programok fél kilenckor kezdődnek majd a Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a tisztavatás, idén 104 honvédtiszt, közöttük 13 nő teszi le az ország nyilvánossága előtt az esküt. Valamint átadják a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rend díját is.

Napközben gyermekprogramok, családi programok várják az érdeklődőket a Clark Ádám téren, 17 órától pedig ünnepi szentmise lesz a Szent István-bazilikánál, ezt a hagyományos ünnepi körmenet követi. A Szent Jobbot a honvéd koronaőrség hordozza majd.

Biztonságosnak ígérik a tűzijátékot

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az este 21 órakor kezdődő tűzijátékon - amelyet a közmédia élőben közvetít majd - és a napi programokon a legfontosabb a résztvevők biztonsága, ezért a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat, a mentőszolgálat és a rendőrség is képviselteti magát, már reggel 7 órakor megkezdve a munkát. 

Veszélyhelyzet esetén a közönséget hangosbemondón keresztül tudják értesíteni arról, merre hagyhatják el a helyszínt. Ezúttal pedig a közvilágítást sem kapcsolják le a tűzijáték idején. Mivel továbbra is érvényben van a március óta elrendelt terrorkészültség, a rendezvények megközelítési útvonalán fokozott rendőri jelenlét várható, és egyes járművek mozgását is korlátozhatják. 

A tűzijáték színeiben a piros-fehér-zöld látványblokkok mellett az Európai Uniót jelképező kék és sárga elemek is láthatóak lesznek, valamint kék szín szimbolizálja a Dunát, a fináléban pedig az ezüst és arany színek a Szent Koronát. Kísérőzeneként az István, a király című rockopera újrahangszerelt részletei lesznek hallhatók. 

A kép forrása: Wikipédia/firestarbl.

Ezt is szeretjük