Így nem büntethetnek meg a parkolóőrök: másra viszont érdemes figyelni
Változnak a parkolási szabályok a fővárosban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kúria elővette a budapesti parkolási rendeletet, és szépen kihúzott belőle bizonyos részeket.

A testület szerint ezek a szabályok túl szigorúak voltak, így pedig azok is könnyen csapdába eshettek, akik ugyan váltottak parkolójegyet, de azt az ellenőrök valamiért mégsem vették észre. Mutatjuk, mire figyeljenek azok, akik autóval közlekednek Budapesten.

5 munkanapon túl is bizonyíthatja igazát az autós

"Az ellenőrzés napjától számított 5 munkanapos jogvesztő határidőn belül lehetett eddig bemutatni a parkolójegyet abban az esetben, ha valaki azt nem jól látható helyre tette ki, és megbírságolták. Ezt a passzust most megsemmisítette a Kúria, így nincs többé jogvesztő határidő" - írja az azenpenzem.hu.

Ugyanígy járt az a szabály is, amely szerint az autós a fenti esetben havonta csak egy alkalommal élhetett az utólagos parkolójegy-bemutatással, és csak akkor, ha nem volt pótdíjtartozása.

Sokan így úszták meg a büntetést?

Az önkormányzat szerint azonban a büntetések 10%-ában éltek a megbüntetett autósok az utólagos jegybemutatással, ami olyan nagy szám, hogy felveti a visszaélésszerű alkalmazás gyanúját. Hogy ez pontosan mit jelent?

"A hatóságnak állítólag tudomása van arról, hogy a pótdíjasok számára az ellenőrzés időpontjában érvényes más parkolójegyek értékesítése valamilyen külön üzletággá vált. Ezért voltak kénytelenek az 5 munkanapos jogvesztő határidőt és a havi egy alkalmat garanciális elemként bevetni" - írja a lap.

Ezekre mindenképpen figyelj!

Az önkormányzat érvelését nem fogadta el a testület, és ezek a szabályok megszűntek, de azért érdemes néhány alapvető dologra odafigyelni, ha nem akarsz kellemetlen helyzetbe kerülni.

Először is a szélvédő mögé, jól látható helyre kell tenni a cetlit. Érdemes figyelni arra is, hogy az ajtó becsukásakor se vigye le a huzat.

Ha valakit jogosan büntetnek meg, és az illető befizeti a pótdíjat, nem ritka, hogy ennek ellenére felszólítást kap a befizetés után is. Ezt nem érdemes figyelmen kívül hagyni, ez esetben fel kell keresni az ügyfélszolgálatot, és igazolni a befizetést. A pótdíjat egyébként minél előbb be kell fizetni - amennyiben jogosan bírságoltak meg -, mivel a mértéke az idő múlásával meredeken emelkedik.

Akkor nem jogos a büntetés, ha a pótdíj kiszabása és a jegy megváltása között nem telt el legalább 5 perc. Ezt a blokkal vagy az sms-ben kapott visszaigazolással lehet bizonyítani. Ez azért fontos szabály, mert így nem büntethetnek meg, amíg elmész az automatáig.

Ezt is szeretjük