Új módszerrel fosztogatnak a banki csalók: erre kell figyelni

Egyetlen sms-sel kezdődik, de az egész bankszámlát kipucolhatják a trükkös csalók.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismét újfajta csalással támadnak a tolvajok, akik a bankszámlákat próbálják kiüríteni - írja a Pénzcentrum egy brit szaklapra hivatkozva. Az új csalás ráadásul duplán kellemetlen, ugyanis a legtöbb esetben nincs, aki megtérítse a kárt. Összeszedtük neked a leggyakoribb bankkártyás és számlás csalásokat, hogy minden esetben biztonságban tudd a pénzed.

A bankszámlás, illetve bankkártyás csalásokkal kapcsolatban az a tapasztalat, hogy ha egyszer Nyugat-Európában felbukkan egy módszer, az Magyarországot is elérheti. Nem annyira meglepő ez, hiszen az ezzel foglalkozó bűnszervezetek több országra is kiterjesztik az adathalászást, ami manapság már nem túl nehéz.

Egy egyszerű sms-sel kezdődik

Az újfajta csalás lényege, hogy sms-t küldenek a csalók a bank nevében, amiben közlik, gyanús pénzmozgást észlelnek a számlán, és kérik, az ügyfél azonnal hívja a megadott számot. A gyanútlan áldozat persze könnyen pánikba eshet egy ilyen hírre, és azonnal tárcsáz, hogy elejét vegye a számla kifosztását, ám pont ezzel sétál bele a csapdába.

A vonal másik végén ugyanis egy diszpécser arra kéri az ügyfelet, hogy azonnal adja meg bankkártyája és számlája adatait, mert a bank csak így tudja elhárítani a bajt. Ha pedig valaki ezeket kiadja, kiszolgáltatottá válik.

Az adatokat próbálják kilesni a csalók

A legtöbb bankkártyás csalás alapja az adathalászat, azaz amikor a csalók valamilyen módszerrel megszerzik a kártya vagy a netbankár adatait.

A kártya adatait leginkább ATM-ekre szerelt kamerákkal leshetik le, és akár a PIN-kód ismerete nélkül is lehet pénzt leemelni a számláról - például netes vásárláskor gyakorta csak a kártyára írt számokat kell megadni a fizetéshez.

Egy másik gyakori módszer - ez is időről időre előfordul Magyarországon -, amikor a csalók e-mailt küldenek a bank nevében, és egy olyan oldalra irányítanak, ami megtévesztően hasonlít a bank oldalára. Itt a szokásos módon elkérik a felhasználónevet és jelszót, ami után már bárhova utalgathatnak az áldozat számlájáról.

Ismerd fel a gyanús jeleket!

De mit lehet tenni? Nagyon fontos, hogy mindenki felismerje a gyanús jeleket. A bank sohasem kéri a PIN-kódot, de a netbankárjelszót sem. Legyen gyanús, ha az e-mail furcsa címről érkezi, vagy ha az azon szereplő link furcsa nevű oldalra mutat. A megadott link és telefonszám helyett inkább azokat az elérhetőségeket érdemes használni, amiket egyébként is.

Az AMT-es készpénzfelvételt érdemes zárt helyen lévő automatákon intézni, de ha mindenképpen utcán kell kivenni pénzt, ellenőrizni kell, hogy nincs-e gyanús, rongálásra utaló jel a gépen.

Ezt is szeretjük