Mexikóból Európába teleportálta magát a pap?

3 zavarba ejtő, paranormális eset

A történelem nincs híján a furcsa eseményeknek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok megmagyarázhatatlan jelenségről számoltak már be a történetírók, melyek közül néhányról kiderült, hogy átverés, míg mások azóta is zavarba hozzák a kutatókat.

Időutazás, teleportálás vagy épp előző életbeli emlékek? Mindegyikre akad példa. Íme, néhány nagy port kavart eset.

A teleportáló pap

Pedro Ruiz Calderón spanyol katolikus pap volt, és a 16. század közepén élt Mexikóvárosban. Elmondása szerint szabadidejében a láthatatlanná válást gyakorolta, de képes volt jósolni, valamint teleportálni a testét a kontinensek között, így utazott Európából Mexikóba, majd vissza.

Ha mindez még nem lenne elég, katolikus paphoz méltatlanul állítólag mágikus praktikákkal bolondította magába a nőket. Addig dicsekedett nem mindennapi képességeivel, míg 1540-ben bíróság elé nem idézték. Azt, hogy nem tudott sem láthatatlanná válni, sem elmenekülni a tárgyalásról, bizonyítéknak tekintették arra vonatkozóan, hogy mégsem bír paranormális képességekkel. Ugyanakkor a korabeli inkvizíció ítéleteihez képest enyhe büntetést kapott - talán mégis tudott valamit.

Beszámolók egy előző életből

Ian Stevenson, a reinkarnáció egyik legismertebb kutatója elsősorban Indiában és Dél-Amerikában készített olyan interjúkat, melyeknek résztvevői állítólag előző életbeli emlékeikről meséltek.

Az egyik leghíresebb eset egy Swarnlata Mishra nevű lányé, aki 1948-ban született az indiai Pradesh városában, értelmiségi családban. Amikor háromévesen édesapjával keresztülutazott a szülővárosától száz mérföldre fekvő Katni városán, hirtelen felkiáltott, és megkérte a sofőrt, hogy kanyarodjanak le az ő házához, mert ott jobb teát kapnak. 

Közben még több részletet elárult előző, Katni-beli életéről, melyeket az apja jegyzett le. Azt mondta, Biya Pathaknak hívták, és két fia volt. Részletes leírást adott a házról és korábbi megtestesülése utolsó időszakáról. Stevenson tízéves korában találkozott a lánnyal, és megpróbálta ellenőriztetni az elmondottak valóságtartalmát. Sor került egy találkozásra is a lány és állítólagos régi családja között - Swarnlata állítólag meglepően sok olyan információval rendelkezett róluk, melyeket másképp nem tudhatott volna.

Az időutazó

A 2000-es évek elején egy magát John Titornak nevező ember keltett feltűnést, aki különböző internetes portálokon arról cikkezett, hogy a jövőből, egészen pontosan 2036-ből jött. Azt állította, hogy katona, és az amerikai kormány időutazás-projektjének keretében küldték a múltba. Különböző jóslatok is voltak a tarsolyában az akkor még jövőnek számító évekre nézve, például azt mondta, hogy 2008-ra polgárháború tör ki az Egyesült Államokban, és 2004 után nem lesz olimpia. Ugyanakkor megerősítette, hogy a párhuzamos dimenziók elmélete igaz, vagyis a lehetséges kvantumállapotok mindegyike valóság, így egyszer minden megtörténik valahol.

Az eset kapcsán mégis az a legnagyobb rejtély, miért vette bárki is komolyan a kissé a Mézga családéra emlékeztető történetet. Az egyik ok az lehetett, hogy Titor aprólékosan, érzékletesen és részletekbe menően ecsetelte mondandóját. Emellett némi tömeghisztéria is lehetett a dologban, ahogy az korábban Orson Welles rádiójátéka nyomán is történt.

A dolog érdekessége még, hogy elméletileg nehéz megcáfolni Titort, hiszen lehet, hogy csak egy, a miénkkel párhuzamos univerzumban él. 2001-től kezdve megszűntek Titor posztjai, állítólag visszatért a saját idejébe.

Ezt is szeretjük