Így manipulálják észrevétlenül az agyad

Egy vitatott módszer a hírszerzés szolgálatában

Paranormális tudományt is használnak a titkosszolgálatok?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évtizedek gazdag táptalajt szolgáltattak és szolgáltnak ma is az összeesküvés-elméleteknek, melyekben az utópiák egyik legnagyobb rémálma, a gondolatrendőrség is megjelenik. Amíg egy üzenet ellenőrizhető és kézzelfogható formában jut el a befogadókhoz, nem lehet olyan nagy baj. De mi van, ha láthatatlan befolyás alatt van az agyunk? - teszik fel a kérdést az összeesküvés-elméletek hívei.

Vajon van alapja a félelmeiknek? A paranormális képességek létezését régóta próbálják bizonyítani, ám eddig nem sikerült - igaz, cáfolni sem. Íme, a leghíresebb kísérletek.

Az agy távirányítása?

Az emberi agyak vagy épp lelkek közötti lehetséges összefüggés már az ókori filozófusok és papok fantáziáját is megmozgatta, akiktől nem volt idegen a világlélek gondolata, mely betölti az egyes embereket és a köztük lévő teret is. Jung ezt közös tudásnak tekintette, és kollektív tudattalannak nevezte el.

Ettől a nézettől már csak egy ugrás az az elképzelés, hogy ezen a közös téren keresztül az emberek telepátiával is tudnak kommunikálni. Ezt a gondolatot igyekeztek aztán igazolni a titkosszolgálatok a 20. század legzivatarosabb éveiben.

A spiritisztáktól a CIA-ig

A paranormális képességeknek, vagyis a médiumoknak, tisztánlátóknak a vizsgálata már a 19. század közepén, a spiritizmus elterjedésével divatba jött, de igazi fénykorát a második világháború és a század közepét jellemző hidegháborús időszak alatt élte.

Hiszen kinek ne jött volna jól, ha már azelőtt értesül az ellenség terveiről, mielőtt az bármit is tehetne, és mindezt persze teljesen észrevétlenül. Innentől kezdve a tényleges információk szóbeszédekkel keverednek, mert a blöff és az ijesztgetés is kötelező eleme volt a fegyverkezési versenynek.

A hetvenes évek elején egy Harold Puthoff fizikus volt az egyik vezetőegyénisége a paranormális kísérleteknek, aki Ingo Swann távolbalátó képességeit vizsgálta a  Stanfordi Kutatóintézetben. A kutatások állítólag felkeltették a CIA érdeklődését is, mely addig szponzorálta a projektet, míg a katonaság át nem vette azt. Az eredmények azonban félig titkosak, félig vitathatóak maradtak.

Parajelenségek, melyek máig lázban tartják a tudományt

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Stargate-project

Az 1995-ig tartó Stargate, magyarul Csillagkapu projektet egyesek szimplán blöffnek tartják, míg van, aki konkrét információkról is hallott, melyeket természetfeletti módon szereztek általa. A kísérletek a tisztánlátás és a testen kívüli élmények tudományos bizonyítékait keresték. 

A 2000-es évek elején Nagy-Britanniában láttak napvilágot az agyhullámokkal végzett kísérletek eredményei, melyekben a kísérleti alanyok körüli mágneses és elektromos mezőt mérték, és arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan változik a távolbalátóknál, de a bizonyítékokat nem találták elegendőnek, így 2007-ben lezárták a projektet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Manapság

Napjainkban a telepátia és az agy kutatásának egyik legismertebb szakembere Michael Persinger, az amerikai Laurentian Egyetem tanára, aki a neuroteológia területén is tevékenykedik.

Agyhullámokkal végzett kísérletei többször meggyőző eredménnyel szolgáltak. Azt feltételezte, hogy a telepátia az alacsony frekvenciához kötődik, valamint úgy tűnik, sikerült az agyhullámok módosításával vallásos élményeket előidéznie.

Hiszel a telepátiában? Szerinted lehet a távolból befolyásolni más emberek agyműködését?

Ezt is szeretjük