2000 légy özönlötte el a lakást Pálffy Istvánéknál karácsonykor
De mégis ki volt a hibás?
Karácsonyi interjú a KDNP-s Pálffy Istvánnal.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Pálffy István, aki 2010 óta Kereszténydemokrata Néppárt képviselője, a kulturális és sajtóbizottság elnöke, a munkáján kívül legszívesebben a gasztronómiával foglalkozik.

A korábban szerkesztő és műsorvezető Pálffy számos könyvet is írt már a gasztronómia témájában. Vajon mennyiben mutatkozik meg a kormánypárti politikus szenvedélye a karácsonyi vacsora alkalmával?

- Mi a legkedvesebb gyermekkori karácsonyi emléke, ami legjobban megdöbbentette, vagy amitől meghatódott? Például egy rég nem látott családtag betoppanása az ünnepek környékén vagy egy várva várt ajándék.

- A hatvanas években kiskamaszként Angliában éltem, ott karácsonyozott a család. Megható és hihetetlen volt, hogy titokban minden attribútum Londonba került édesanyám jóvoltából: fadíszek, csillagszóró, boák, szaloncukor, még a fa tartó lába is. Fenyőt nehezebben lehetett szerezni, de egy kertészeti szaküzletből azt is sikerült.

- Melyik a legkellemetlenebb vagy legrosszabb karácsonyi emléke, amikor nem úgy történt a családi program, ahogy elképzelték?

- Egyszer nálunk is kigyulladt a fa, de akkor még csak egyéves voltam. Viszont később megtörtént, hogy kétezer légy özönlötte el a lakást, mert édesapám még a nyáron a gázóraszekrénybe rejtette az ajándékot, s amikor előbányászta, a melegben kikelt légypeték is repülni akartak, mint az angyalkák.

- Mi a család tipikus karácsonyi menetrendje, amitől soha nem szoktak eltérni családi körben, és akár sértődés is lenne belőle valamelyik családtag részéről?

- A gyerekek nőnek, az idősebbek öregszenek, ezért rugalmasak vagyunk, nincs menetrend. De tény: a fát én faragom, a gyerekek díszítik és a feleségem világítja meg. A család katolikus része pedig részt vesz az éjféli misén.

- Mi volt a legemlékezetesebb - humoros, megdöbbentő vagy balul elsült - karácsonyi ajándéka, amit adott és/vagy amit kapott?

- A legszebb emlékeim azok az ajándékok, amelyeket a feleségem még leányként kötött nekem: sálat, sapkát, pulóvert. Ma már senki nem köt, sokan nem is értik, milyen szeretetet jelent a másiknak kézzel készíteni valamit.

- Mi kerül a karácsonyi asztalra szenteste? Van-e tradicionális menü, ha igen, akkor mi az, és a családból kik vesznek részt a főzésben?

- Mindenki kiveszi a részét, mert aki nem dolgozik, ne is egyék. A nejem minden évben csinál egy különleges sajtsalátát, hal mindig van az asztalon, és mindig kipróbálunk egy kis újdonságot. Idén a fahéjas cukorba forgatott, házilag pirított mandula viszi el a pálmát: nagyságrendekkel finomabb, mint az utcai árusoknál.

Kép forrása: Facebook/Pálffy István

Ezt is szeretjük