Hónapokig bántották a kislányt az óvodában

Mit tehet a szülő, ha semmi sem változik?

Az óvoda vizsgálata nem állapított meg semmit. Mit tehet a szülő?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétségbeesett szülő fordult hozzánk azzal, hogy lányát addig bántották egyes csoporttársai, míg kénytelen volt kivenni az intézményből.

Az óvoda vezetője szerint azonban nem volt akkora a probléma, hogy a gyereknek váltania kellett volna. Nehéz igazságot tenni, de elmondjuk, mi a teendő hasonló helyzetben.

Obszcén szavak és pofon

Az anya elmondása szerint idén januártól kezdődően kislányát egy fiú két társával szóban és tettlegesen is bántotta egy budai óvodában. A szülő szerint a kislányon karmolások és ütések kék-zöld nyomai látszódtak. A fiúk a kislányt szexuális tartalmú, gyakran obszcén megjegyzésekkel illették. A szülő az óvónők felé is jelezte a problémát, hogy beszéljenek a renitens gyerekkel. Az anya a másik szülővel is megpróbálta felvenni a kapcsolatot, de az elzárkózott előle.

Az óvónő beavatkozásának részben meg is lett az eredménye, ugyanis a három fiú közül kettő ezután nem bántotta a kislányt. Az egyik kisfiú azonban ezután is folytatta. - A lányom egy idő után már nem akart bemenni a csoportba, sírt, rettegett - mondta el az anyuka, aki szerint komoly traumát élt át a kislánya, aki korábbi izombetegségébe is visszaesett ebben az időben, melyet az anya részben az óvodában átélt eseményeknek tud be.

A fiú az anya elmondása szerint szexuális jellegű, obszcén szavakat mondott a kislánynak, többször megütötte, illetve a nemi szervét mutogatta neki, a helyzet pedig többszöri felszólításra, panaszra sem javult.

A vizsgálat szerint minden rendben volt

Ezek után az anya az óvoda vezetőjéhez fordult, akivel beszéltek az esetről. Az óvodavezető megígérte, hogy jobban odafigyel a kislányra és a kisfiúra, illetve az intézmény pszichológusát is beküldte a csoportszobába.

Az óvoda vezetője az eset kivizsgálásáról a következőket írta megkeresésünkre: „Az eset kapcsán kikértem az óvoda pszichológusának a véleményét is, aki több alkalommal csoportos megfigyelést végzett a délelőtti órákban a csoportban. A szakember egy alkalommal tapasztalt kisebb konfliktust a két gyermek között, amit megbeszéltek a gyerekekkel. A megfigyelések alatt további intenzív konfliktust nem tapasztalt. A kislány a pszichológus által megfigyelt időszakban szorongásra utaló jeleket nem mutatott.”

Az anya szerint ezután mégis előfordult olyan eset, hogy a kisfiú a kislánynak a nemi szervét mutogatta, illetve arcon csapta. Az anya ezután független vizsgálatot szeretett volna a kislányán elvégeztetni, amit be is jelentett az óvodában, ahol a pszichológus és az óvoda vezetője is a csoportváltást javasolta a kislánynak. Az anya elmondása szerint azonban ez azért nem volt elfogadható, mert más korosztály csoportjába vihette volna a lányt, ezt pedig nem akarta, így inkább másik óvodát keresett.

Mit tehet a szülő?

Az anya szerint csak nagyobbakhoz vihette volna át a gyerekét, így ő a csoportváltást nem akarta elfogadni. Az intézmény vezetője szerint a szülők először elfogadták a csoportváltást, ám később mégis kivették gyermeküket az óvodából. De mit tehet a szülő akkor, ha azt tapasztalja, hogy gyermekét atrocitások érik az óvodában, a rendszer mégis tehetetlen? Megkerestük egy másik óvoda vezetőjét is, akinek elmeséltük az esetet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a konfliktus összeférhetetlen a két gyerek között, akkor a sértett gyerek szülőjének nincs sok lehetősége. Ha a bántalmazó gyerek magatartászavaros, akkor az óvoda kezdeményezheti a szakértői bizottság vizsgálatát, pszichológusi vizsgálatot, ám ezt a sértett gyerek szülője nem teheti meg. - Ezek a törvény által adott lehetőségek - mondta megkeresésünkre az intézményvezető.

Ha azonban a fenti esetek nem vezetnek eredményre, akkor nincs más megoldás, mint a gyermek áthelyezése másik csoportba, esetleg másik intézménybe, amit a szülő kezdeményezhet.

Ezt is szeretjük