Mindennapos tesi az óvodában is
Változnak a szabályok
A kormány átírná a szabályokat, nagyobb hangsúly kerülne a testmozgásra, a lelki nevelésre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az óvodai alapprogram módosítását tervezi a kormány. A javaslat kiemeli az óvodai nevelés hátránycsökkentő szerepét, és az óvodás gyermek természetes mozgásigényére alapozott rendszeres testmozgás gyakorlati megvalósulását.

A mozgás fontos

Mint írják, a spontán, a szabad játékba ágyazott mozgástevékenységeknek, az egészségfejlesztő testmozgásnak az óvodai nevelés minden napján, az egyéni szükségleteket és képességeket figyelembe véve, minden gyermek számára lehetőséget kell biztosítani. Törekedni kell a gyermekeket legjobban fejlesztő, kooperatív mozgásos játékok széleskörű alkalmazására, a szabad levegő kihasználására.

A dokumentum első helyen említi az óvodai nevelés feladatai között az egészséges életmódra nevelést, emellett alapfeladatnak tekinti az érzelmi és erkölcsi nevelés és a szocializáció biztosítását, az anyanyelvi, az értelmi fejlesztés és nevelés megvalósítását is.

A 11 oldalas dokumentum rögzíti a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek fejlődését támogató kereteket, valamint átvezeti a nemzetiségi törvényből eredő terminológiát.

Nem zárkóznak el az innovatív megoldásoktól sem

A tervezet szerint az óvodai nevelésben megjelenhetnek a különböző - köztük innovatív - pedagógiai törekvések, mivel a program biztosítja az óvodapedagógusok pedagógiai nézeteinek, értékrendjének és módszertani szabadságának érvényesülését, megkötéseket csak a gyermek érdekének védelmében tartalmaz.

Az új rendeletben foglaltak többsége 2013. szeptember elsején lépne hatályba. A kormany.hu oldalon közzétett tervezetet november 21-éig lehet véleményezni.

Ezt is szeretjük