"Példátlan állítás" - Így cáfolja az Emmi az ovisokért aggódó szakértőt

Állítják, a helyhiány miatt nem fogják iskolába küldeni az ovisokat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tömegével küldhetik általános iskolába a hat évet betöltött, de még nem iskolaérett óvodásokat 2014 szeptemberétől, mert nem lesz elég hely az óvodai nevelésre kötelezett hároméves gyerekek számára - ezt jósolta az fn24.hu-nak Bakonyi Anna pedagógiai szakértő a köznevelési törvény jövő év szeptemberétől hatályos rendelkezésének következményeként.

Mint a lap felidézi, az oktatási államtitkárság adatai szerint egy év múlva csaknem 400 ezer három-hatévesnek kell óvodai férőhelyet találni, ebből azonban a tavaly augusztusi adatok alapján még mintegy 25 ezerrel kevesebb van. A kormány meghirdetett ugyan 2012 januárjában egy 9,39 milliárd forint összegű óvodafejlesztési pályázatot, de ezzel együtt is kevés lesz a hely.

Gondoskodni fognak arról, hogy legyen hely, de nem tudni, hogy

Gloviczki Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a Femina kérdésére, hogy hogy állnak az óvodafejlesztési pályázatok, lesz-e elég hely, és ha igen, akkor azt hogy oldották meg, homályos választ adott, csupán annyit közölt: a kormány a már folyamatban lévő 9 milliárdos projekten kívül is gondoskodni fog arról, hogy az óvodák fogadni tudják a gyermekeket.

Az fn24.hu információi szerint az oktatási tárca a problémát úgy kívánja megoldani, hogy a jelenleg az óvodák számára jogszabályban előírt három négyzetméter/fő helyszükségletet kettőre csökkenti, azaz másfélszer több gyerek elhelyezését teszi majd lehetővé az egyes óvodákban. Erről bővebben ezen a linken olvashatsz.

Bakonyi Anna szerint viszont nagyon sok helyen már most is zsúfoltak a csoportok, és világosan látható, hogy biztosan nem lesz meg az elegendő számú férőhely, így viszont - a szükséghelyzet miatt - szinte az összes hatévest elküldik majd iskolába, hogy legyen hely az újonnan érkezőknek.

Politikusok és családjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Még azokat is, akiknél egyébként nem lenne indokolt, és akiknek jót tenne, ha még egy évet óvodában maradhatnának - tette hozzá a lapnak.

"A valóban iskolaérett gyermekek óvodai visszatartását nem részesíti előnyben a rendszer"

- Példátlan állítás, hogy helyhiány miatt akár egyetlen gyermeket is iskolába küldenének azok a szakemberek, akik a bírálóbizottság tagjaiként hivatásukat gyakorolják - így reagált a szakember mondataira lapunknak a helyettes államtitkár, aki szerint a jövőben ugyanolyan iskolaérettségi vizsgálat alapján lépnek iskolába a gyermekek, mint ezelőtt - "a különbség csupán annyi, hogy a valóban iskolaérett gyermekek óvodai visszatartását nem részesíti előnyben a rendszer."

- A hároméves kortól kötelező óvodába járás 2014 januárjától - tehát érdemben szeptembertől - lép életbe. Fontos felidézni azt a tényt, hogy a gyermekek közel 90%-a háromévesen már most is óvodába jár - tette hozzá az államtitkár.

Ezt is szeretjük