Ilyen hangja lehetett Ötzinek, a jégembernek: szakértők modellezték a torka alapján

Modellezték torka felépítését, és megszólaltatták a jégembert.

otzi

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

5300 évvel ezelőtti hangot hallani rendkívüli dolog, és kivételes ajándéka a tudomány jelen állásának. Merthogy, már ez sem lehetetlen. Több ezer évről ezelőttről szól hozzánk egy ember.

Nem is akárki, hanem Ötzi, az Alpok jégembere szólalt meg, hála a padovai és a bolzanói kórház laboratóriumaiban dolgozó szakértőknek, a SINTAC Biomedical Engineering tudósainak, valamint nem utolsósorban a magyar származású Rolando Füstösnek, azaz Füstös Rolandnak, aki az említett kórház fül-orr-gégészetén dolgozik vezetőként.

Ötzi megszólalt

Természetesen nem maga Ötzi beszélt, de az övéhez nagyon hasonló hangot sikerült létrehoznia a laboratóriumban, fül-orr-gégészeti mérések segítségével. Minthogy hangképzésben a toldalékcsőnek - vokális traktus vagy hangcsatorna néven is ismeretes - roppant fontos szerepe van, szűri és formálja a gégéből jövő hangokat, CT segítségével felmérték a múmia toldalékcsövének minden paraméterét. MRI-t a múmia állapotára való tekintettel nem lehetett csinálni, de egy speciális szoftver a levett mértékek alapján segített modellezni a toldalékcső működését. A videón meghallgatható a felvétel.

- Nem mondhatjuk, hogy sikerült Ötzi hangját tökéletesen rekonstruálnunk, de valami nagyon közelit sikerült alkotnunk - mondta Füstös Roland a felvétel kapcsán.

Nagyobb feje és vékonyabb testalkata alapján a kutatók 100-150 Hz-es hangot feltételeztek neki. A múmia pozíciója nem könnyítette meg a kutatók dolgát, mivel a karja a torka előtt helyezkedik el, de speciális szoftver segítségével sikerült ezt a problémát orvosolni, és digitálisan álló helyzetbe hozni Ötzit. A csigolyákat és a nyelvcsontot is megfelelő állapotba kellett hozniuk, hogy a jégember végül megszólalhasson.

Ötzit hallva szinte végigfut az ember hátán a hideg, ám az első döbbenet után szinte mindenki elcsodálkozik, joggal, hol is tart ma a tudomány: mondhatni, 5300 évvel ezelőttről kaptunk egy hanganyagot, ami fantasztikus.

Képek: Wikimedia Commons.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük