6 millió forintot is kaphatsz, ha családi házad van: hamarosan indul az új otthonfelújítási program

Sok háztartást érinthet az új program.

Új otthonfelújítási program
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni a júniusban induló, új otthonfelújítási programot, idézi a Portfolio a kormány bejelentését egy péntek reggeli sajtótájékoztatóról. 

Új otthonfelújítási program

Új otthonfelújítási, lakossági energia-korszerűsítési programot jelentett be Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, írta a portál.

Összesen 6 millió forintos támogatást vehetnek igénybe szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használatimelegvíz-rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer korszerűsítésére az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai. Az érintetteknek 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, a maradék 6 millió forint egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes hitel között oszlik majd meg. Az utóbbi arány a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ. A hitel törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között lesz, és 8 éven belül kell majd visszafizetni.

GettyImages-1270150718
Fotó: JackF / Getty Images Hungary

A beruházásnak a Portfolio információi szerint 30 százalékos energiamegtakarítási arányt kell hoznia. Ezt igazolni kell a tulajdonosnak egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével a beruházás előtt és után is. 

Az új, 108 milliárd forintos keretösszegű programot csak azokra az 1990 előtt épült családi házakra lehet felhasználni, amelyek rá vannak csatlakoztatva a vezetékes gázhálózatra. 

A program részleteit társadalmi egyeztetésre bocsátják majd. A kormány tervei szerint június elejétől lehet majd pályázni a programra, amit a RePower nevű uniós forrásból finanszíroznak majd. A kormány közel 20 ezer családi ház felújítását várja a programtól.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Készül az új KRESZ Magyarországon: jelentős változások jönnek

Készülnek az új szabályok.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük