Mekkora esélyed van a lottóötösre? Ennyi szelvényt kellene kitölteni, hogy biztosan megnyerd
Az elképesztően magas nyeremény csábító ugyan, de szinte elérhetetlen.

lottoszelvenyek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bolondok adója - bizonyára hallottad már a kifejezést. Találó, hiszen a Szerencsejáték Zrt 100%-ig állami tulajdonban lévő gazdasági társaság. A lottón kívül a sorsjegyek és a sportfogadás is a monopol helyzetben lévő, versenytárs nélküli cég hatáskörébe tartozik.

És hogy mennyire kicsi az esély a lottóötösre, vagyis mi az oka a cikk eleji nem túl hízelgő megnevezésnek, azt egy rövid számítással igyekszünk érzékeltetni.

Ekkora az esélyed a lottóötösre

Ha tanultál valószínűségszámítást, talán ismerős lesz az alábbi kalkuláció. Ennek szabályai szerint a "kedvező esetek számát" kell elosztani az "összes esetek számával", vagyis az ötös lottó esetében: 86x87x88x89x90/1x2x3x4x5=43 949 268 darab szelvényt kellene megvenned és kitöltened az összes lehetséges variációban, hogy megnyerd a főnyereményt. A jelenlegi 300 forintos lottószelvényárak mellett ez több mint 13 milliárd forintba kerülne.

Ha csak egyetlen ötöslottó-szelvényt töltesz ki, úgy az esélyed a főnyereményre alig 0,00000228%. Minden egyes alkalommal. Érdemes belegondolni, hogy körülbelül tízszer nagyobb eséllyel zuhansz le repülővel, illetve csaknem hatezerszer valószínűbb, hogy beléd csap egy villám, mint hogy megnyerd a lottóötöst. A hatos lottó nyerési esélyei már valamivel jobbak, itt 1:8 145 060 - vagyis 0,0000123% - a kilátásod egy nyertes szelvényre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha fix számokkal lottózol

Nem csak a nagyi ikszeli be hetente a fontosabb születési dátumokat a családban. A legtöbb rendszeresen lottózó fix számokkal játszik. Sőt vannak, akik felmenőiktől öröklik az évtizedeken át megjátszott számsorokat. Ám hogy ezzel a módszerrel kicsit sem javulnak a nyerési esélyek, arra egy, a szamoldki.hu oldalon található igazán szórakoztató és hiánypótló kalkulátor hívja fel a figyelmet.

Mit jelent a boldogság?

Egyes kutatások szerint az ember boldogságszintje egyénfüggő, mely egy-két év múltán még traumák és óriási sikereket követően is visszaáll a személyre jellemző eredeti szintre. Akárhogy is, a következő embereknek biztosan nem a pénz okoz örömöt a mindennapokban.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük