Hogy hangzik a világ legősibb fennmaradt zeneműve? Egy ugarit istennő tiszteletére íródott

Az ékírásos feljegyzést egy 3400 éves agyagtábla őrzi.

Hogy hangzik a világ legősibb fennmaradt zeneműve?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Hurri dalok i. e. 4. századból származnak, ékírásos agyagtáblákon maradtak fenn a mai Szíria területén, Rász-Samrában, a néhai Ugarit városában. A 36 dalos gyűjteményt az 1950-es években találták az ugarit királyi palota ásatásakor.

Nagy részük nem maradt fenn egészében, de a hatos számú, amit Nikkal sémi istennő tiszteletére írtak, mondhatni, sértetlenül vészelte át az évezredeket. Ezzel a világ legrégebbi ismert dala, több mint ezer évvel megelőzve Szeikilosz sírversét vagy a delphoi himnuszokat.

Himnusz a gyümölcsösök sémi istennőjéhez

A dal egy himnusz, ami Nikkalhoz szól, a gyümölcsösök sémi istennőjéhez. A termékenység-istennőt főleg a szíriai térségben tisztelték. Nikkal holdistennő a gyümölcsösök érését segítette azzal, hogy harmatot adott minden éjjel.

A dallam zeneszerző nélkül maradt fenn

Az agyagtáblát először Emmanuel Laroche tárta nyilvánosság elé 1955-ben, neki is köszönhető a h.6-os megjelölés, ami saját katalogizálásának eredménye. A táblákat 1975-ben publikálták újra, akkor már rekonstruált szövegű kiadásban. A tábla most a Damaszkuszi Nemzeti Múzeumban található.

Nikkal himnuszánál nem olvasható a zeneszerző neve. A tábla tetején található a folyamatos spirálban íródott hurri nyelvű szöveg: ez a vezetési forma nem volt jellemző a babiloni betűvetésre. Alatta kettős elválasztóvonal található, ami elkülöníti az akkád nyelvű zenei utasításoktól. Az instrukciók számokból és hangközök jelöléséből állnak, több rekonstruált verzió is született belőlük.

A Nikkal-himnusz szövegével több kutató is birkózott. Megfejtésének nehézségét egyrészt az okozza, hogy a hurri nyelvet nem értik teljesen, másrészt az agyagtábla kisebb sérülései miatt a szöveg is hiányos. 

A szöveg tartalma viszont biztos, vallásos áldozatokról beszél Nikkalhoz, a holdisten feleségéhez. A himnusz, illetve ima arról szól, amiről sok minden más hasonló témájú vers. Bocsánatkérés, felajánlás, az istennő magasztalása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A fenti változat Michael Levy előadásában született meg. A zeneszerző szakmai küldetése, hogy újraalkosson olyan feledésbe merülő ókori és antik lírákat, amik által új zenei stílust alkothat. Saját szavaival élve New Ancestral Music, vagyis újhullámos ősi zene műfaján belül látja saját tevékenységét.

(Képek: Wikipedia, Wikiwand, Getty Images)

Az ókor 8 legnagyobb uralkodónője 

Bár a történelemkönyvek az ókori uralkodók közül leginkább a férfiakat emelik ki, az erős női vezetőkről sem szabadna megfeledkezni. A befolyásos, okos és nagy hatalommal bíró asszonyok nevét kevesebben ismerik, pedig sokat tettek birodalmuk védelméért, fejlesztéséért.

Az ókor 8 legnagyobb uralkodónője: volt, aki lányai megerőszakolása miatt indított hadjáratot

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük