Váratlan dolog derült ki a Neander-völgyi emberről: a kutatókat is meglepte a fordulat

Eddig azt gondolták, hogy az ősember vadászatát korlátozta, hogy csak közeli célpontokat talált el, de most kiderült, hogy ez egészen másként volt.

osember

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Távolról is tudott vadat ölni lándzsájával a Neander-völgyi ember - állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a homo sapiens rég kihalt unokatestvére okosabb lehetett, mint eddig vélték. A Scientific Reports aktuális számában megjelent tanulmány szerzői szerint a Neander-völgyi vadászok olyan lándzsát tudtak készíteni, mellyel akár 20 méterre is célba találtak - írja a BBC hírportálja.

- Korábban úgy vélték, a Neander-völgyiek vadászatát korlátozta, hogy lándzsáikkal csak egész közelről tudták a zsákmányt megölni. Ha viszont 15-20 méterre is el tudták hajítani, az többféle vadászati stratégiát is lehetővé tett - mondta Annemieke Milks, a kutatás vezetője, a University College London régészeti intézetének munkatársa.

Gerelyhajítók tesztelték a lándzsákat

A kutatók olyan fenyőfalándzsákat vizsgáltak meg, melyeket az 1990-es években ástak ki a németországi Schöningenben. A nagyjából 300 ezer éves lándzsákat csontdarabok ezrei mellett fedezték fel. A kutatócsoport úgy tesztelte a fegyverek teljesítményét, hogy elkészítették a másolataikat, és gerelyhajítókat kértek meg, hogy különböző távolságokról dobjanak velük célba.

- A mai gerelyhajító atléták természetesen nem vethetők össze a Neander-völgyi vadászokkal, ám korábban gyakorlatlan emberek próbálták ki az ősi hajítófegyvereket, ezért a Neander-völgyiekről alkotott elképzeléseink alapjául ezek a kísérletek szolgáltak - magyarázta Milks.

20 méterről is pontosan céloztak

Régebben úgy vélték, hogy a 76-80 dekagrammos lándzsák túl nehezek voltak ahhoz, hogy nagy sebességgel, megfelelő pontossággal lehessen nagy hatótávolságú vadászfegyverként használni őket. A dobóatléták azonban akár 20 méteres távolságra is pontosan eltalálták a célpontot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Sokkal nagyobb távolságok ezek, mint amit eddig gondoltunk, ráadásul elég erővel találnak célba ahhoz, hogy nagytestű vadakat ejtsenek el. Ez jelentősen kitágítja a Neander-völgyiek vadászati lehetőségeit. Egyre több a bizonyíték arra, hogy milyen okos is lehetett a Neander-völgyi ember - mutatott rá Milks.

Fotók: Getty Images.

3000 éves macskamúmiákra bukkantak

Több tucat macskamúmia és egyéb lelet mellett mintegy száz aranyozott macskaszobor és Básztetnek, a macskaként ábrázolt istennőnek a bronzszobra is előkerült.

Ezt is szeretjük