Váratlan dolog derült ki a Neander-völgyi emberről: a kutatókat is meglepte a fordulat
Eddig azt gondolták, hogy az ősember vadászatát korlátozta, hogy csak közeli célpontokat talált el, de most kiderült, hogy ez egészen másként volt.

osember
beauty and style
Top olvasott cikkek

Távolról is tudott vadat ölni lándzsájával a Neander-völgyi ember - állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a homo sapiens rég kihalt unokatestvére okosabb lehetett, mint eddig vélték. A Scientific Reports aktuális számában megjelent tanulmány szerzői szerint a Neander-völgyi vadászok olyan lándzsát tudtak készíteni, mellyel akár 20 méterre is célba találtak - írja a BBC hírportálja.

- Korábban úgy vélték, a Neander-völgyiek vadászatát korlátozta, hogy lándzsáikkal csak egész közelről tudták a zsákmányt megölni. Ha viszont 15-20 méterre is el tudták hajítani, az többféle vadászati stratégiát is lehetővé tett - mondta Annemieke Milks, a kutatás vezetője, a University College London régészeti intézetének munkatársa.

Gerelyhajítók tesztelték a lándzsákat

A kutatók olyan fenyőfalándzsákat vizsgáltak meg, melyeket az 1990-es években ástak ki a németországi Schöningenben. A nagyjából 300 ezer éves lándzsákat csontdarabok ezrei mellett fedezték fel. A kutatócsoport úgy tesztelte a fegyverek teljesítményét, hogy elkészítették a másolataikat, és gerelyhajítókat kértek meg, hogy különböző távolságokról dobjanak velük célba.

- A mai gerelyhajító atléták természetesen nem vethetők össze a Neander-völgyi vadászokkal, ám korábban gyakorlatlan emberek próbálták ki az ősi hajítófegyvereket, ezért a Neander-völgyiekről alkotott elképzeléseink alapjául ezek a kísérletek szolgáltak - magyarázta Milks.

20 méterről is pontosan céloztak

Régebben úgy vélték, hogy a 76-80 dekagrammos lándzsák túl nehezek voltak ahhoz, hogy nagy sebességgel, megfelelő pontossággal lehessen nagy hatótávolságú vadászfegyverként használni őket. A dobóatléták azonban akár 20 méteres távolságra is pontosan eltalálták a célpontot.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Sokkal nagyobb távolságok ezek, mint amit eddig gondoltunk, ráadásul elég erővel találnak célba ahhoz, hogy nagytestű vadakat ejtsenek el. Ez jelentősen kitágítja a Neander-völgyiek vadászati lehetőségeit. Egyre több a bizonyíték arra, hogy milyen okos is lehetett a Neander-völgyi ember - mutatott rá Milks.

Fotók: Getty Images.

3000 éves macskamúmiákra bukkantak

Több tucat macskamúmia és egyéb lelet mellett mintegy száz aranyozott macskaszobor és Básztetnek, a macskaként ábrázolt istennőnek a bronzszobra is előkerült.

Ezt is szeretjük