Óriási bajban Oroszország: ezzel néznek szembe az emberek
Nem lesz könnyű megfelelő vacsorát találni Moszkvában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legjobb ételeiktől vesznek könnyes búcsút Oroszország séfjei és ínyencei. Nincs több tiramisu vagy steak, de a szusi is hiánycikk. Szegény orosz gazdagoknak csak a kaviár marad, és a keserű bánat.

A legerkölcsösebb ember, aki elvette a szusit

Vlagyimir Putyin elnök már nemcsak a legnépszerűbb, de a legerkölcsösebb ember is népe szemében. Egy nyári felmérés szerint legalábbis a megkérdezettek 36%-a őt jelölte meg, amikor erre terelődött a szó. Második helyen a kormány egyik tagja, Szergej Lavrov külügyminiszter áll.

A fenti eredmény annak ellenére született, hogy a nyugati és orosz kölcsönös szankciók bevezetése óta szegény nép alapvető dolgokat kénytelen nélkülözni. Legutóbb arról szóltak a hírek, hogy a moszkvaiak nagy kedvence, a szusi is hiánycikk lehet.

A főváros mintegy ezer japán éttermét egyre nehezebb minőségi nyers hallal ellátni, ugyanis ez a szankciók miatt már nem lehetséges Európából, mint eddig. Távolabbi országokból pedig akkor is jóval drágább lenne a luxuscikk importja, ha a rubel nem zuhant volna óriásit az ukrán válság kitörése és a nyugati válasz óta.

Oda a gouda?

A kifinomult ételekre éhező orosz lakosság a minőségi sajtokról is kénytelen mostanában letenni. Olyan sajthatalmak, mint Hollandia álltak le a szállítmányok indításával. A hollandok finom és borsos árú sajtjainak kivitelre szánt mennyiségének csaknem felét eddig az orosz ínyencek csipegették.

De leleményesek az orosz beszállítók, és máris megtalálták a megoldást. Svájc egyelőre nem vezetett be szankciókat az oroszok ellen, így goudát, mozzarellát és edamit is innen visznek be az országba. Persze érthető módon a kis területű Svájc mezőgazdasága nem tudja ellátni a sokmilliós orosz piacot.

Mivel Ausztrália is csatlakozott a szankciókhoz, a kontinens híres marhahúsait is nélkülözniük kell a legjobb orosz éttermeknek. De nemcsak az argentin steaket kell helyettesíteni gyengébb minőségű hazaival. Az Origo.hu cikke szerint mascarponéhoz sem jutnak hozzá az éttermek, így a magas minőségű tiramisu is hiánycikk.

De a nyugati országok felső tízezre is nehéz idők elé néz. Szeptember elején felmerült, hogy esetleg betiltják az orosz kaviár importját ezekbe az államokba. Sőt, az orosz vodka is a határainkon kívül maradhat.

Mit esznek így a dúsgazdag keleti diktátorcsemeték? Nézd meg, kiket kell sajnálni!

Ezt is szeretjük