Óriási botrány van kialakulóban a nyugdíjak miatt
Betelt a pohár a KDNP-nél is
Az ellenzék, a szakszervezetek és a jogvédők is tiltakoznak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz elvenné a munkaképesektől a korkedvezményes nyugdíjakat. A szakszervezetek, az ellenzék, de még a koalíciós partner KDNP is kiborult.

Lázár János és Balsai István a jelenlegi nyugdíjrendszert alapjaiban megváltoztató módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek. A módosítás legfájóbb pontja, hogy elvenné a korkedvezménnyel megszerzett nyugdíjakat azoktól, akik munkaképesek.

Nekik a jövőben újra vissza kellene térniük a munkaerőpiacra, és a korkedvezményes nyugdíj számukra csak vágyálom maradna. A módosítás érintené a rendőröket, a pénzügyőröket, a határőröket és a büntetés-végrehajtási tiszteket is, a nőket, a bányászokat, a vegyészeket, a zenészeket és az 57 éven felülieket viszont nem.

Az ellenzéki pártok kiakadtak

A Jobbik szerint a most tervezett intézkedés elsősorban az 50 évnél idősebb, megromlott egészségi állapotú embereket próbálja meg visszaterelni a munkaerőpiacra, de dolgozni csak akkor lehet, ha van hol és van mit, a helyzet pedig most nem így fest: jelenleg 80 ezer munkahellyel van kevesebb az országban, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az MSZP úgy vélekedett, a Fidesz 600 ezer ember ellen indított nyílt és agresszív támadást a tervvel, ráadásul szerzett jogokat vonna meg, így az támadás volna a jogállam és az államba vetett bizalom ellen is. Az LMP kijelentette, a Fidesz most ismét "szembeköpte" a jogállamot, és már semmilyen szerzett jog nincs biztonságban.

A KDNP is kiborult

Az ellenzéki pártok kemény reakciója annyira nem számít meglepetésnek, az viszont már annál inkább, hogy a KDNP is bedobta a törölközőt.

A fideszes javaslatot hétfőn, a parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén vitatták meg, amikor az MTI tudósítása szerint a KDNP-s Salamon László képviselőtársával, Rubovszky Györggyel kivonult a teremből.

Salamon László azt kifogásolta, hogy egyetlen frakciónak, a KDNP-nek nem adatott meg a lehetőség a vitában való hozzászólásra. A politikus közölte, lett volna mondandójuk, de ha a bizottság nem kíváncsi rá, akkor megtartják a véleményüket maguknak.

Cser-Palkovics András levezető elnök erre annyit mondott: 35 percig nem jelezte a KDNP hozzászólási szándékát.

Nem örülnek a szakszervezetek és a jogvédők sem

Nemcsak a pártok, a szakszervezetek és a jogvédők is tiltakoznak az indítvány miatt. A LIGA Szakszervezetek közölték: országszerte felgyorsítják a sztrájkbizottságok alakítását, a Magyar Helsinki Bizottság pedig elmondta: az Emberi Jogok Európai Egyezményének tömeges megsértését jelentené a kedvezményes nyugdíjak utólagos megvonása.

Ezt is szeretjük