Orbán összecsap Gyurcsánnyal és Boross-sal

Ki Magyarország leghitelesebb miniszterelnöke?

Itt a lehetőség, szavazz!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszerváltás óta hét miniszterelnöke volt Magyarországnak. Többen kitöltötték a négy évüket, ám volt olyan is, aki csak egy évre vállalta a feladatot. Kíváncsiak vagyunk, hogy az elmúlt 20 év miniszterelnökei közül ki az, akit ti a leghitelesebbnek tartotok.

Antall József (MDF)

Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnöke, aki 1990-től 1993-ig töltötte be a posztot. Antall Józsefet 1989-ben választották az MDF elnökévé, és ez alapján egyértelművé vált, hogy ő lesz a párt miniszterelnök-jelöltje.

Az 1990-es választásokat az MDF nyerte, így május 23-án Antall alakíthatott kormányt. Lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánt lenni.

Kormánya fogadtatta el és hajtotta végre az átalakulást elősegítő törvényeket. A posztot haláláig töltötte be, Antall a ciklus lejárta előtt, 1993. december 12-én hunyt el. Utódja Boross Péter lett.

Boross Péter (MDF)

Magyarország második miniszterelnöke. Borosst Antall József halála után választotta meg az Országgyűlés miniszterelnökké, a posztot az MDF 1994-es vereséig töltötte be.

A politizálást ezután sem hagyta abba, egészen 2010-ig a párt tagja maradt. Ekkor váltott, és új alkotmány koncepcióját kidolgozó, Orbán Viktor mellett működő testület tagja lett.

Horn Gyula (MSZP)

1994-ben az MDF-et az MSZP váltotta, Boross Pétert pedig Horn Gyula. A rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnöke 1994-1998 között töltötte be ezt a posztot. Horn Gyula miniszterelnökségének idejére esett az úgynevezett Bokros-csomag.

Gyurcsány Ferenc 2007-ben azt kérte Sólyom Lászlótól, hogy Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki, ám az akkori köztársasági elnök megtagadta ezt, egyebek mellett azért, mert Horn azt nyilatkozta: 1956-ban a pufajkás osztagban a törvényes rendet védte. Horn Gyulát a miniszterelnöki székben Orbán Viktor váltotta.

Orbán Viktor (Fidesz)

Orbán Viktor első miniszterelnöksége 1998-2002 közé esett. Az első Orbán-kormány alatt vezették be a diákhitel rendszerét, és indították el például a Széchenyi-tervet. 2002-ben Orbán vereséget szenvedett, ami után nyolc évig ellenzéki szerepbe szorult. Ekkor hívta életre a polgári körök mozgalmát, a parlamentben pedig több mint három éven át nem szólalt fel.

Orbánt Medgyessy Péter követte a miniszterelnöki poszton, majd Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon. A második Orbán-kormány 2010-ben alakult meg, hatalmas, kétharmados többséggel.

Medgyessy Péter

A rendszerváltás utáni Magyarország ötödik miniszterelnöke. Medgyessy 2002-2004 között töltötte be a posztot, majd, miután az MSZP igen gyengén szerepelt az európai parlamenti választásokon, valamint a koalíciós partner SZDSZ-szel is megromlott a viszonya, lemondott.

Hivatalba lépése után derült ki, hogy III/II-es ügynök volt, amit először letagadott, majd elismert. Medgyessyt Gyurcsány Ferenc váltotta a poszton.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Gyurcsány Ferenc (MSZP)

A harmadik Magyar Köztársaság hatodik miniszterelnöke. Gyurcsány Ferenc 2004-től 2009-ig töltötte be ezt a posztot. 2004-ben, a négyéves kormányzati időszak második felén túl váltotta Medgyessyt, majd megnyerte a választásokat. A rendszerváltás óta ő volt az első, aki hivatalban lévő miniszterelnökként nyert választást.

A korábbi ifjúsági és sportminiszter lemondását 2006-tól, az öszödi beszéd kiszivárgásától követelte az ellenzék, amit végül 2009-ben tett meg. A poszton Bajnai Gordon követte.

Bajnai Gordon

A rendszerváltás utáni Magyarország hetedik miniszterelnöke. Miután Gyurcsány Ferenc 2009 márciusában lemondott, a miniszterelnöki posztra a párton kívüli Bajnai került.

Az SZDSZ és az MSZP egy hét és egy nap után állapodott meg a leendő miniszterelnök személyében. A korábbi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter egy évig, 2009 áprilisától 2010 májusáig vezette az országot. Bajnait kétharmados győzelemmel Orbán Viktor váltotta a poszton. 

Szavazz!

Szólj hozzá Te is a témához, írd meg, kit tartasz a rendszerváltás utáni Magyarország leghitelesebb miniszterelnökének, és miért! 

Ezt is szeretjük