Orbán még nem fizetett az államadósság-csökkentő alapba
Az embereket arra kérik, fizessenek, így csökkentve az államadósságot. Orbán még nem utalt az alapba.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól megtudtuk, Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem fizetett be az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba.

Az alap azzal a céllal jött létre, hogy bevételeket gyűjtsön az államadósság csökkentésére, a befolyt pénz kizárólag erre használható fel. A parlament a héten döntött úgy, hogy aki befizet, az adókedvezményt kap, a befizetett összeg csökkenti a személyijövedelemadó-alapot, a vállalkozások pedig költségként számolhatják el azt.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól azt kérdeztük, Orbán Viktor fizetett-e már az alapba, és ha igen, mennyit?

Érdeklődtünk továbbá, hogy a politikusokat kívánják-e bármilyen formában arra kötelezni, hogy fizetésük egy részét ide utalják át.

Az NGM sajtóosztálya telefonon közölte, a Miniszterelnökségtől azt az információt kapták, hogy Orbán Viktor még nem fizetett be az alapba.

Az NGM további kérdéseinkkel Horváth Tihamérhoz, a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság elnökéhez irányított minket.

Az alap legfőbb szerve a háromfős irányító testület, amelynek tagja a kezdeményező Rédly Elemér, Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca költségvetési ügyekért felelős helyettes államtitkára és Horváth Tihamér, a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság elnöke. Az elnököt kerestük, ám hívásunkkor nem ért rá.

Mint ismert, korábban a politikusok az úgynevezett krízisalapba utalták fizetésük egy részét, ám az, hogy ki fizetett be és mennyit, részben titok maradt, hiszen a nyilvános listán csak azoknak a neve jelent meg, akik ehhez hozzájárultak.

A krízisalapba Bajnai Gordon miniszterelnök, a miniszterek, továbbá az államtitkárok fizettek be, rajtuk kívül 50 ezer forint feletti összeget ajánlott fel egyebek mellett Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó és Újhelyi István. A krízisalap egyszeri segítséget kínált a válság miatt bajba került családoknak, a kormány akkor egymilliárd forinttal szállt be a projektbe.

Ezt is szeretjük