Mi baja van Orbán Viktornak a határon túli magyarokkal?
Pont őket sikerül megbántani?
Előbb állampolgárságot kaptak, most pedig sértéseket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Orbán-kormány volt az, amely megadta a kettős állampolgárság lehetőségét a határon túli magyaroknak, majd most ez a kormány küldött ki egy, a külföldről érkezőkkel szemben ellenszenvet kiváltó levelet minden magyar állampolgárnak.

A legnagyobb számban Magyarországra vándorlók, a határon túli magyarok is megkapták ezt.

Nem gyengülhetünk el menekültügyben Orbán szerint

Orbán Viktor legutóbb Székesfehérváron mondta el, hogy nem lehet elgyengülni menekültügyekben, különben "tíz év múlva nem fogunk ráismerni az országra". Majd arról beszélt, hogy a megélhetési bevándorlóktól kell megvédeni az országot, mert "nem Brüsszel élete változik meg, hanem Magyarországé".

Az csak az egyik része az elmondottaknak, illetve a kormány bevándorlásról indított kampányának, hogy folyton összemossák a menekülteket és az egyéb okból az országba érkezőket, de a Fidesz egy régóta sajátjának tartott ügyet is felad ezzel.

Mit szólnak ehhez a határon túlról érkező "bevándorlók"?

A Fidesznek régóta az egyik meghatározó pillére a határon túli magyarok érdekképviselete. Emiatt is vezette be egyik első intézkedésével a kormány 2010-ben a kettős állampolgárság intézményét, amiről pont a napokban adtak ki közleményt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 716 ezer ember élt eddig a kettős állampolgárság lehetőségével.

Beszéltünk olyan orvossal, aki a Vajdaságból érkezett Budapestre, és bár nyelveket beszél, uniós állampolgárként pedig akár az orvoshiánnyal küzdő nyugat-európai országok is tárt karokkal várnák, érzelmi okokból itt marad. És bár tudja, hogy a mostani kampány nem ellene irányul - legalábbis készakarva nem -, megszólítva, így megbántva érzi magát, amikor a kormány valamely tagja a megélhetési bevándorlókról beszél.

A határon túli magyarok nem mennek tovább Németország felé

Régóta ismert, hogy nagyon sokan érkeznek a környező országok magyarok lakta településeiről, hogy Magyarországon boldoguljanak. Ez nem csak szóbeszédből és tapasztalatokból tudható. Míg a máshonnan érkező bevándorlók és menekültek szinte mindegyike nyugatra tart, addig a határon túli magyarok gyakran érzelmi okokból is csak Magyarországig jönnek.

Mint korábban arról írtunk, európai összehasonlításban a bevándorlók aránya Magyarországon elenyésző a többi EU-s országhoz képest. Mivel leginkább a környező országokban élő magyaroknak a végső célpontja Magyarország, és sokan a jobb életkörülményekért - tehát gazdasági okokból - is érkeznek ide, a kormány bevándorlókat megbélyegző kampánya akaratlanul is főként őket érinti.

Fotó: Facebook.com/Orbán Viktor

Ezt is szeretjük