Nagy bajt okozhat az óraátállítás: 5-ből 4 magyar érintett

Az átállítás ellenzőinek már kára is származott az óramutató kötelező csavargatásából.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Öt magyarból négy szerint az óraátállítást jelenlegi formájában el kell törölni, derült ki a Szallas.hu friss kutatásából, amelyben közel hatezer fő vett részt. Az ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23%-uk a téli időszámításra állna át, míg 13%-uk az időzónaváltást támogatná, melynek keretében a greenwichi középidőhöz nem egy, hanem két órát adna.

A válaszadók fele a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást említi elsődleges problémaként. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: tíz emberből négy számára a korai órákban jelentkező sötétséghez rossz közérzet társul, a résztvevők kétharmada pedig ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

- Hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy korlátozódnak szabadidős lehetőségeink, ami könnyen rányomhatja bélyegét a hangulatunkra és a munkakedvünkre is - mondta Pálinkás János, a Szallas.hu kreatív igazgatója. A válaszadók fele egyetértett azzal, hogy az óraátállítás utáni napokban csökken a munkakedve, így végső soron a hatékonyságán is csorba esik.

A fáradékonyság mellett a félelemérzet is erősödik a korai sötétségben.

- Több szülő is beszámolt arról, hogy ilyenkor nem meri egyedül hazaengedni gyermekét a napköziből, ez viszont a saját napirendjének átszervezését igényli - tette hozzá Pálinkás János. Három emberből kettő indulna inkább félhomályban dolgozni, mint hogy sötétben távozzon a munkahelyéről.

Bosszankodunk és szenvedünk a váltáskor

- A válaszadók 60%-a arról számolt be, hogy valamilyen kár érte őt a téli időszámításra való átállás következtében - ismertette a kutatás további eredményeit Pálinkás János. - Főként kialvatlanságra panaszkodtak, ami akár közúti baleseteket is előidézhet, de minden tizedik magyar valamilyen egészségügyi probléma jelentkezését is a váltáshoz köti.

Az ilyen jellegű kellemetlenségek leginkább az idősebbeknél, illetve a rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állóknál, például a cukorbetegeknél jelentkeznek. A felmérés szerint a kisgyermekesek is megsínylik az időzónaváltást, hiszen a nyűgös kicsik a szülők reggeleit is meghatározzák. Ugyancsak panaszkodnak az állattartók, hiszen a jószágok etetési ideje is módosul, illetve a háziállatoknak mind ébredéskor, mind sétáltatáskor igazodni kell az új időszámításhoz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Most akkor előre vagy hátra?

Idén október 30-án, vasárnap éjjel 3 órakor visszaállítjuk vekkereinket 2 órára, vagyis kezdetét veszi a téli időszámítás.

- Most visszaállítjuk az órát, azaz visszatérünk az eredeti időszámításra - mondta Pálinkás János. - Ezt azért is fontos tisztázni, mert öt válaszadóból csak négy tudta helyesen, hogy mit is kell csinálni vasárnap.

Bár már az 1980-as évek előtt is több alkalommal bevezették a nyári időszámítást, innentől kezdve állítjuk át rendszeresen a ketyegőket, mégpedig energiamegtakarításra hivatkozva. Nyáron ugyanis a nappalok megnyújtásának köszönhetően később kapcsoljuk fel a villanyt.

- Ezt a fajta spórolást a válaszadók jó része ma már megkérdőjelezi, hiszen az áramfogyasztásunk nem korlátozódik csupán a fényforrások használatára; napközben, világosban is jócskán működtetünk elektromos készülékeket, nyáron például légkondicionálót - mondta Pálinkás János.

Ezt is szeretjük