Pontosan mikor kell átállítani az órákat? Vasárnap indul a nyári időszámítás
Ezen a hétvégén esedékes a 2020-as márciusi óraátállítás.

ora
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2020. március 29-én kezdetét veszi a nyári időszámítás, ami azt jelenti, hogy szombatról vasárnapra virradóra előre kell tolni az órákat, vagyis hajnali 2 órakor 3 órára kell igazítani a mutatót.

Ennek értelmében most egy órával kevesebbet alhatunk, és egy darabig a nap is később kel fel, de cserébe tovább lesz világos estefelé.

A nyári időszámítás

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani.

Később viszont az egy órával hosszabb természetes fény más előnyeit is felfedezték: az emberek szívesebben szerveztek programot a szabadban, és a kerti munkákra is több idő jutott. Továbbá egyes iparágakban is hasznosak a jobb látási viszonyok, amelyek a közlekedési balesetek elkerüléséhez is hozzájárulnak.

A nyári időszámítás 20. század elején történt bevezetése óta folyamatosan vita zajlik az eljárás kellően hasznos voltáról, illetve hogy az előnyös vonások ellensúlyozzák-e a hátrányokat. Utóbbiak közé tartoznak a rövid távú, emberi szervezetre és közérzetre gyakorolt kedvezőtlen hatások, valamint hogy az óraátállításból eredő energiamegtakarítás nem jelentős, a 2018-as adatok szerint mindössze 450 forint fejenként.

2018. szeptember 12-én az Európai Bizottság javaslatot tett, hogy töröljék el az évi kétszeri óraátállítást, miután nyilvános konzultációt indított erről, és a válaszolók nagy többsége ellene szavazott. A lakossági felmérést követően az Európai Unió tavaly úgy határozott, hogy a jövőben eltörlik az évi kétszeri óraátállítást. Az új rendszert várhatóan 2021-től vezetik majd be.

Fotók: Getty Images. Infók: Wikipedia.

Néhány egyszerű trükkel nem lesz rémálom a hónap vége

Havi tízezer forintot leharapni a költségvetésből nem is akkora ördöngösség. Néhány egyszerű, könnyű trükkel sokkal többet spórolhat az ember, mint azt gondolná. Egy kis odafigyeléssel így nem érhetik többé kellemetlen meglepetések, és mindig lesz mihez nyúlni, ha valami baj történne.

Ezt is szeretjük