Bokros beérte Tarlóst: meglepetések is várhatók vasárnap
A Fidesz még mindig a legnépszerűbb, de már nem az MSZP a második. Ezek az esélyek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bokros Lajos és Tarlós István nagyjából azonos népszerűségnek örvend a XIII. kerületben.

A tavaszi két választás után ismét nagyon kevesen akarnak voksolni, a Fidesz pedig továbbra is nagy előnnyel vezet. Ezek várhatók vasárnap a közvélemény-kutatók szerint.

A Jobbik a második legnépszerűbb

A Medián kutatócég felmérését a Hvg.hu publikálta. Ebből megtudhatjuk, hogy bár a számokban érzékelhető változás, az erőviszonyok nagyjából ugyanúgy festenek, mint tavasszal.

A Fidesz a legnépszerűbb párt, a választók 37%-a támogatja a kormánypártot, a választani tudók között a népszerűsége 50%. Az MSZP továbbra is a legnépszerűbb baloldali párt, a lakosság 11%-a támogatja, a választani tudók 15%-a mellett. Érdekes, hogy tavasszal, amikor a Fidesz-KDNP ismét kétharmadot szerzett a parlamentben, az MSZP néhány százalékkal népszerűbb volt.

A Medián szerint a Jobbiknak jól megy a mozgósítás, és már a második helyét sem veszélyezteti a leszakadó MSZP. A szélsőjobboldali alakulat a lakosság 15%-ának támogatását élvezi, a választani tudók közül pedig 21% rájuk voksolna.

Az Együtt-PM-et 4%, az LMP-t és a DK-t pedig 3-3% támogatja.

Tarlós nyugodtan várhatja a vasárnapot

A fővárosban valamivel többen jelezték, hogy biztosan elmennek vasárnap szavazni, mint országosan, de így is csak 53% ígérte a részvételét.

Szintén a Medián kutatásából tudhatjuk, hogy Tarlós Istvánnak van a legnagyobb esélye arra, hogy elnyerje a voksok többségét a főpolgármester-jelöltek közül. A kutatásban még szerepelt az azóta visszalépett Falus Ferenc is, akit 12% támogatott, míg a baloldali ellenzék új jelöltjére, Bokros Lajosra mindössze 5% mondott igent. Staudt Gábor, a Jobbik jelöltje 10%-os népszerűségnek örvend a fővárosban, ami alacsonyabb pártja országos támogatottságánál.

A baloldal egyik utolsó bástyájában, a XIII. kerületben érdekesen alakul a helyzet a választás előtt közvetlenül. Az Ipsos kutatása szerint az eddigi polgármester, a szocialista Tóth József vezeti a népszerűségi listát, de a közgyűlésben fideszes többség alakulhat ki. Ez úgy lehetséges, hogy a kerület több körzetében is egymás ellen indul MSZP-s és Együtt-PM-s, DK-s jelölt, így a szavazatokat valószínűleg megosztják. Tarlós és Bokros ebben a kerületben egyaránt 43-43% szavazatára számíthat.

Nyolc kerületet vihet az ellenzék Budapesten

A Nézőpont felmérése szerint az MSZP Budapesten három városrészben nyerhet, mégpedig a XIII., XIX., illetve a XX. kerületben. A DK a VII., X., XXI. kerületeket hozhatja el, az Együtt-PM pedig a IX. és a XIV. kerületben esélyes. Az összes többi városrészben egyértelműnek tűnik a Fidesz győzelme.

A Nézőpont szerint a megyei jogú városok közül Miskolcon a leginkább megjósolhatatlan, melyik párt tud több szavazatot szerezni, Nyíregyházán és Salgótarjánban pedig egy hajszállal népszerűbb a Fidesz. A nagyvárosok közül csak Szegeden várható ellenzéki győzelem, de az intézet szerint a várost irányító szocialista Botka Lászlót megszorongathatja a Fidesz jelöltje, Kothencz János.

Fotók: Tarlós István - Facebook.com/Tarlós István; mobilon megjelenő kép Bokros Lajosról - Facebook.com/Bokros Lajos.

Ezt is szeretjük