Nagy tervekkel indult, mégis bedőlhet a kormány vállalkozása

A kormány nem tervezi, hogy újabb házakat húz fel a bajba jutott devizahiteleseknek, írja a Blikk.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Blikk információi szerint csak a most épülő 80 otthon készül el az ócsai szociális lakóparkban, a kormány ezután nem tervezi, hogy újabb házakat húz fel.

Lakópark Ócsán, fotó: MTI

A kormány eredetileg egy ötszáz házból álló lakóparkot épített volna a bedőlt devizahitelesek megsegítésére. A Belügyminisztérium azt mondta, ahogy az első ütemhez, úgy a folytatáshoz is kormánydöntés kell majd.

A Blikknek egy alvállalozó elmondta, az építkezést szervező belügyesek azt mondták nekik, hogy ne is reménykedjenek újabb megbízásban. Az alvállalkozó szerint egy-két héten belül végeznek a munkával, a házak március végére kulcsrakészen állnak, ezért érdeklődtek a továbbiakról.

A lap szerint a szakemberek azt mondták az alvállalkozóknak, hogy felejtsék el az újabb pályázatot és megbízást, az építkezés nem folytatódik.

Sokan nem felelnek meg a feltételeknek

A bővítés esetleges leállításának több oka is lehet. Egyrészt az ócsai szociális lakópark házainak a fele üresen maradhat, mert az 588 pályázóból sokan nem felelnek meg a feltételeknek - számol be az origo.hu.

A másik ok lehet az épülő házak ára. A 80 ház majdnem 2,4 milliárd forintból készül el, vagyis az átlagár közel 30 millió forint, tehát az infrastruktúrát leszámítva egy 50 négyzetméteres ház építési költsége 10 millió forint. A Blikk azt írja, hogy a Duna House ingatlanközvetítő nyilvántartása szerint egy ekkora lakást Pest kevésbé drága részein és a megyeszékhelyeken már 5-8 millióból meg lehet venni.

A BM szerint még bármi lehet

A Belügyminisztérium a Blikknek azt írta: ahogy az első ütem építéséhez, úgy a folytatáshoz is a kormány döntése szükséges. A kabinet elemző jelentést kért a megépült lakóházakba beköltöző családok beilleszkedéséről és előterjesztést a házépítések folytathatóságáról.

Ezt is szeretjük