Az óceánok oxigént termelnek – 3 fontos tény, aminek súlyába talán még sosem gondoltál bele
Június 8-a az óceánok világnapja.

ocean-szemet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Földünk, a kék bolygó több mint 70%-át víz borítja. Mintegy 362 millió négyzetkilométeren húzódnak tengerek, óceánok. A Föld vízkészletének 97%-át - nagyjából 1,34 milliárd köbkilométert - az óceánok adják, amelyek elnyelik a nap melegét, átviszik a légkörbe, és elosztják az egész világon.

Segítik a szárazföldi hőmérséklet szabályozását, télen fűtőként, nyáron pedig légkondicionálóként működnek. 1992-ben az ENSZ globális környezetvédelmi csúcstalálkozóján jelölték ki június 8-át az óceánok világnapjának. Célja az emberek figyelmének felhívása az óceánok védelmére, hiszen azok igen nagy hatással vannak a bolygó lakóinak életminőségére. Íme, három tény, amibe talán még sosem gondoltál bele.

Az óceánok oxigént termelnek

A köztudatban az oxigéntermelést leginkább a fákkal, cserjékkel kötik össze, pedig az óceánnak is nagyon jelentős szerepe van ebben. A bennük élő fitoplanktonok olyan mikroszkopikus organizmusok, melyek a felszínen úszva - a napfény energiáját felhasználva - fotoszintézisre képesek. Ezek a fitoplanktonok a Föld oxigénjének körülbelül felét adják. A tengerekbe, óceánokba került műanyaghulladékok, növényvédőszerek, olajszennyezések tehát egyúttal mind-mind hatással vannak a levegő oxigéntartalmára.

190 millió tonna műanyag az óceánokban

World Econimic Forum 2016-os jelentése szerint 150 millió tonna úszik az óceánok vizében. Becsléseik alapján ez a szám évi körülbelül 8 millió tonnával növekszik. Tehát 2021-ben úgy hozzávetőlegesen 190 millió műanyaghulladék szennyezi Földünk óceánjait. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy szakértők szerint a tengeri szennyeződések 70%-a nem lebomló műanyag. Rengeteg állat halálát okozzák a műanyagok: míg egyesek beletekeredve megfulladnak tőlük, vagy a mozgásukban korlátozzák őket, addig más állatok vesztét a gyomrukban felhalmozódott műanyaghulladék okozza.

Elrettentő példa a következő videó, melyben egy Costa Rica-i kutatási projekt során egy egyszer használatos műanyagvilla-darabot távolítanak el egy tengeri teknős orrlyukából.

Nagy csendes-óceáni szemétsziget 1,6 millió négyzetkilométeren

A nagy csendes-óceáni szemétsziget a Csendes-óceán északi medencéjében uralkodó körkörös áramlási rendszerből adódóan alakult ki. Az óceánba közvetlenül, illetve a folyók révén került hulladékokat az áramlás összetereli, és szigeteket alkot belőle. A szemétsziget Észak-Amerika nyugati partjaitól Japánig terjed. Létezését már 1988-ban felfedezték, mára azonban becslések szerinti mérete több mint 1,6 millió négyzetkilométeres és mintegy 80 ezer tonna műanyagot tartalmaz. Az erős óceáni áramlatoknak köszönhetően a műanyagok szabad szemmel nem látható méretű részecskékre morzsolódnak szét. Ebből adódóan bekerülnek a táplálékláncba, megváltoztatják a tengeri állatok hormonháztartását, hosszabb távon pedig az emberét is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Lebomló csomagolás

Egy francia cég megalkotta a L'embeillage elnevezésű terméket, mely méhviasszal kezelt szerves pamutból készül, mosható, komposztálható, teljesen környezetbarát, és semmilyen emberi egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük