Nem sok jóra számítanak a dolgozó magyarok: ennyi idősen mehetnek csak nyugdíjba szerintük
Egy felmérés szerint az átlag igen magas nyugdíjkorhatárra számít.

GettyImages-1170731945(1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H felméréséből. A negyedévente rendszeresen megjelenő legújabb reprezentatív kutatásban egyebek között azt vizsgálták, milyen nyugdíjkorhatárra számítanak a jövő nyugdíjasai.

A közlemény idézte Székely Pálmát, a K&H Biztosító szakemberét, aki kiemelte: míg 2019 és 2020-ban a 65 év volt a leggyakrabban említett korhatár, addig 2021-ben és 2022-ben számszerűleg már többen említették a 70 évet. Hozzáfűzte: míg az ötvenes korosztály legnagyobb része - 43 százaléka - 65 éves nyugdíjkorhatárra számít, addig a harmincasok és negyvenesek körében a 70 évet említették a leggyakrabban.

A kutatásban vizsgálták azt is, hogy a megkérdezettek mikor terveznek nyugdíjba vonulni. A válaszadók 61 százaléka akkor menne nyugdíjba, amikor erre a törvényi keretek lehetőséget adnak. A korábbi években - 2019, 2020 és 2021 második negyedévében - még 66-70 százalékuk számított erre.

Az idén 11 százalékos volt azok aránya, akik abban bíznak, hogy már a nyugdíjkorhatár elérése előtt pihenésre válthatnak. Az előző három évben ők szintén többen voltak, akkor 12-14 százalékos volt az arányuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felmérésben résztvevők 27 százaléka gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni fog. Arányuk az előző években még csak 20 százalék körüli volt.

Székely Pálma a közleményben megjegyezte, enyhe pesszimizmus rajzolódik ki a ténylegesen tervezett nyugdíjba vonulásra vonatkozó válaszokból. Ebben szerepet játszhat, hogy bár a nyugdíjvárakozások hosszú távúak, a mostani bizonytalan, kedvezőtlen gazdasági környezetben sokan pesszimistábban látják a jövőt.

Fotók: Getty Images

500 ezer forint felett az átlagkereset a KSH szerint

Júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete magasabb volt, mint egy évvel korábban. A te fizetésed hol áll ehhez képest?

Ezt is szeretjük