30 ezer forintos támogatás: kitolták a határidőt
16 ezer embert érint
Sokan még nem tudták kihasználni a lehetőséget. Itt az alkalom.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meghosszabbítják az Otthon Melege Program határidejét, hogy problémamentesen végre lehessen hajtani a pályázatokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kedvezményezetteknek a támogatott beruházást legkésőbb 2015. július 31-éig kell megvalósítaniuk, ezt követően pedig 14 napon belül, de legkésőbb 2015. augusztus 15-ig az elszámolást be kell nyújtaniuk a pályázati portálon keresztül. Ha nem tudtad eddig felhasználni az elnyert összeget, nem kell aggódnod.

16 ezer embert érint

A nemzeti fejlesztési miniszter január végi döntése alapján 15 812 pályázó vehette kézhez az Otthon Melege Program háztartásinagygép-csere pályázatának támogatói okiratát - közölte a szaktárca.

Néhány esetben a vissza nem térítendő támogatás felhasználását akadályozza, hogy a kiválasztott berendezés Magyarországon már nem szerezhető be. A minisztérium ezért a támogatói okiratok módosításával biztosít több időt a kedvezményezettek számára a hűtők, fagyasztók megvásárlásához.

A szabályozásmódosítás értelmében a támogatással a támogatói okiratban korábban megjelölt háztartási nagygéptől eltérő energetikai mutatókkal rendelkező gép is beszerezhető. A vásárlás során az újonnan kiválasztott háztartási nagygép adatait a kereskedőnek kell a rendszerben rögzítenie.

A feltételek változatlanok

A cserével változatlanul legalább 10%-os energia-, vagy minimum 20 kilogramm/év szén-dioxid-megtakarítást kell elérni, amelyet a kereskedő köteles ellenőrizni a rendszerben megadott adatok alapján. A támogatott 30 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet, ha az eredetileg tervezettnél alacsonyabb energiaosztályú gépet vesz.

A támogatói okirat-módosítások elektronikus kézbesítése hamarosan megtörténik. A kedvezményezetteknek a módosított támogatói okirat kézhezvételét követően 30 nap áll rendelkezésükre, hogy a háztartási gépet megrendeljék. Az új hűtő vagy fagyasztó átvételének végső határideje 2015. április 15.

Társasházak is pályázhatnak már

Szintén az Otthon Melege Program az, aminek legutóbbi szakaszában már társasházak is pályázhattak. Ahogy arról írtunk már, a pályázat nemcsak a szigetelés és a nyílászárók, hanem akár a fűtési rendszer korszerűsítéséhez és a megújuló energiából álló melegvíz-ellátás és fűtés korszerűsítésére is igényelhető lesz.

Ezt is szeretjük