33 °C-kal kezdődik a csillagászati nyár, de a napforduló után elromlik az idő
A meteorológiai szolgálat szerint meleg idővel érkezik a 2018-as nyári napforduló.

napernyo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igazi meleg, nyári idővel kezdődik a csillagászati nyár - írta szerdán a honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat, melynek előrejelzése szerint csütörtökön 33 °C is lehet, péntektől azonban csapadékosabb és hűvösebb időjárás várható. A csillagászati nyár június 21-én, csütörtökön kezdődik, a nyári napforduló 12 óra 7 perckor lesz.

Ennek alkalmával a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, így az év ezen napján a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. A nyári napforduló összeforr Szent Iván napjával, illetve éjjelével, de június 24-e helyett már június 21-én vagy 22-én van a legrövidebb éjszaka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása miatt. Ennek következtében évente 24 percet tolódik a napállás maximumának időpontja.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a napsütés mellett elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb 28-33 °C között várható. A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében csütörtökre Budapestre és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést hőség miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére heves zivatarok veszélye miatt éltek elsőfokú figyelmeztetéssel. Péntektől csapadékosabb és hűvösebb lesz az időjárás, hétvégén néhol a legmelegebb órákban sem éri el a 20 °C-ot a hőmérséklet.

Nézd meg ezt is - Ember és természet furcsa viszonya

Egy kanadai fotós arra keresi a választ, hogyan képes az ember mindenféle válogatott szörnyűségekre az őt körülvevő létformákkal szemben.

Ezt is szeretjük