Így védd ki a betörést, ha nem vagy ott a nyaralóban: hasznos tanácsok télire

Mivel nem tartózkodsz ott életvitelszerűen, sokkal több elővigyázatosság szükséges.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megérkezett a hideg szezon, a hétvégi nyaralók téliesítése és lezárása után általában csak tavasszal megy újra a tulajdonos a víkendházba. Amellett, hogy a tulajdonos az ilyenkor szükséges munkálatokat elvégzi, a betörések megelőzésére is gondolnia kell. 

A nyaraló feltörése is jelentős anyagi károkat okozhat, ezért tisztában kell lenni azzal, hogy betörés esetén csak abban az esetben kap valaki kártérítést a biztosítótársaságtól, ha az ingatlan rendelkezik a szerződéskötésben előírt mechanikai védelemmel.

Sok idő telhet el a betörés után

További problémát jelent, hogy a bűncselekmény megvalósulásától a felfedezéséig hosszú idő telik el. Mivel a tulajdonosok nem laknak ott életvitelszerűen, későn veszik észre, hogy betörés történt. Ez megnehezíti a nyomozást, és az elkövetők elfogásának esélyét is csökkentheti. A következő tanácsokat érdemes betartani, hogy ne váljon valaki betörés áldozatává.

A rendőrség tanácsai a nyaraló védelméhez

  • A hétvégi házakban senki ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket. Amennyiben elkerülhetetlen, gondoskodni kell a védelmükről.
  • A nyaraló bejárati ajtajára is érdemes korszerű zárat felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók és garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek.
  • Az ablakokat is el kell látni többféle biztonsági eszközzel. Csupán a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen.
  • Az anyagi lehetőségekhez és védendő értékekhez mérten érdemes elektronikai védelmi rendszert kiépíteni. Nem a biztonságon kell spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének. Ezek a technológiák - hang- és fényjelző készülék, távriasztás - úgy nyújtanak védelmet, hogy jelzik a külvilág számára, ha illetéktelenek próbálnak behatolni.
  • Javasolt rendszeresen látogatni a hétvégi házakat, illetve megkérni az ott élőket, hogy a nyaralási szezonon kívül is fordítsanak figyelmet ezekre az ingatlanokra. Ha gyanús személyek vagy gépkocsik mozgását észlelik, azt nyomban jelezzék a rendőrség felé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes felmérni az értékeket

Az értékes ingóságokról - műszaki cikkek, ékszerek, műtárgyak - lehetőség szerint legyen fénykép és részletes leírás, hogy azok a lopást követően használható információval tudjanak szolgálni. Ha azonosíthatóvá válik az értéktárgy, nagyobb az esély arra, hogy azt visszakapja valaki, és ezzel növelje az elkövető felderítésének valószínűségét is. Ezeket az adatokat nem ajánlott otthon, a laptopon vagy a telefonon tárolni, hanem érdemes feltölteni egy ingyenesen használható online tárhelyre.

Ezt is szeretjük