Kiderült, nemcsak kommunikálnak, de látnak is a növények - Sokkal bonyolultabb élőlények, mint azt gondolnánk

A növények többet észlelnek, mint sokan hinnék.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Látunk mi, és látnak az állatok, hiszen nekünk és nekik is van szemük. Furcsább a gondolat, hogy a növények ugyancsak láthatnak, és ez a felvetés nem új keletű. Már Darwin fia, Francis Darwin is így gondolta 1907-ben.

Több mint százéves magyarázata szerint a növények levelein lencseszerű alkotósejtekből álló szervecskék vannak - ocellus, ocelli -, melyek apró szemecskékhez hasonlóan működnek.

Növényi neurobiológia

Az ifjabb Darwin elmélete az idők során nem is nagyon került elő, de a növényi neurobiológia tudósai ismét elővették. Ocelli típusú szeme sok állatnak van, például tengeri élőlényeknek, mint a tengericsillag vagy a medúza, illetve a szárazföldi hernyókra is jellemző.

Oda, hogy a növények rendelkezhetnek szemekkel, Darwin után egy 2016-os felfedezés vezetett, Stefano Manusco és František Baluška biológus kutatók jóvoltából. A tudósok rájöttek, hogy a cianobaktérium egy fajtája úgy viselkedik - tulajdonképpen a világ legrégibb kameralencséjeként -, mintha egy apró lencse lenne.

Egy másik tudományos észrevételük szerint pedig néhány növény, például a káposzta olyan fehérjéket állít elő, melyek a szemgolyók kifejlődéséhez és optimális működéséhez szükségesek. A zöld algánál azonosították is a szem rendkívül primitív formáját. A Boquila trifoliolata nevű fás szőlő pedig kúszónövényként azoknak a növényeknek a levelét utánozza, melyeken éppen halad, amit a tudósok - noha ez csak egy lehetséges felvetés - azzal magyaráznak, hogy a növény valamilyen módon látja a másik növényt, melyen felfelé kúszik. Természetesen kémiai jelekből ugyancsak tájékozódhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kiderült tehát, hogy a növények sokkal komplexebb élőlények, mint azt a tudomány emberei vagy mi, laikusok valaha gondoltuk volna. Nem elég, hogy a levegő segítségével, illetve gyökereiken keresztül kommunikálnak, és kognitív folyamatokat is mutatnak - folyamatosan információt gyűjtenek, és kérdéseket alkotnak a környezetükről, melyeket az adaptálódáshoz szükséges válaszokkal oldanak meg -, könnyen lehet, egyes növények még látnak is. Mindenesetre, egy káposztával senki ne próbáljon farkasszemet nézni, mert egész biztos, hogy az ember pislog előbb.

Ezt is szeretjük