Novák Katalin élő adásban mondott le: kegyelmi botránya után bocsánatot kért

Novák Katalin rendkívüli bejelentést tett, lemondott a tisztségéről.

D  HR20240127016

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök miután óriási botrány alakult ki az általa adott kegyelem miatt. Február 2-án kiderült, hogy 2023. április 27-én, a pápalátogatás kapcsán az elnök kegyelmet adott, Varga Judit akkori igazságügy miniszter felterjesztésére,  K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki az ügyben érintett gyerekeket kényszerítette vallomásuk visszavonására. 

K. Endrét 3 év 4 hónapra ítélték az ügyben játszott szerepe miatt. Az elnöki kegyelem nem csak a büntetés felfüggesztését jelentette, de azt is, hogy megszűnt a foglakozásától való eltiltás is.

Novák Katalin élő adásban mondott le

- Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről - jelentette be Novák Katalin az M1 csatornán.

Bocsánatot kért mindazoktól, akiket megbántott, tisztában van vele, hogy hibázott.

- Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk.

 

Mi vezetett Novák Katalin lemondásához?

Az ügyet a 444 írta meg február legelején. Kipattanása után az egész ország felháborodott, sokan tiltakoztak. A köztársasági elnök ugyan nyilatkozott az eset kapcsán, miszerint minden kegyelmi ügy megosztó, de nem kért elnézést az áldozatoktól. Az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel. 

D KOS20240206004
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Bár történt pár kísérlet, hogy megmagyarázzák a döntést, a felháborodás, érthető módon, nem csitult.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délután bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez. Ezek szerint, akit kiskorú gyermekekkel kapcsolatos bűncselekmény miatt ítélnek el, annak nem adható kegyelem. 

D MTI20240101001
Fotó: Sándor-palota / MTI

Ideiglenesen Kövér László, az Országgyűlés elnöke látja el Novák feladatait addig, amíg nem választanak új köztársasági elnököt. Kövér 2012 áprilisában, Schmitt Pál lemondása után bő egy hónapig volt ugyanebben a pozícióban.

(Képek forrása: MTI)

Ezt is szeretjük