Óriási siker! Jobban teljesítés! Egy kicsit több pénz jut

Picikét nőttek az átlagbérek, aminek a kormány nagyon örül. De mennyi az annyi?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Júniusban 3,6%-kal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 4,7%-os volt a növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az örömhírt még a kormány oldalán is közzétették Két és fél éve tart a reálbérek töretlen emelkedése címmel. Te érzed, hogy az adatok szerint egyre többet ér a béred?

Nőttek a bérek az átlagkeresetek az első fél évben

Az első fél évben mind a bruttó, mind a nettó átlagkeresetek 3,5%-kal emelkedtek, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 3,4%-kal nőttek.

A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta - közölte a KSH.

A rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli - keresetek 0,2%-kal kevésbé emelkedtek, mint a keresetek.

Ki mennyit kap?

Az év első hat hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 243 200 forint volt.

A pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők bruttó átlagkeresete volt a legmagasabb, 501 000 forint. A legkevesebbet, bruttó 145 900 forintot a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén dolgozók keresték. Nem csoda, hogy sok, ezen a területen dolgozó sztrájkban gondolkodik.

Ennyit vihet haza az, aki átlagbért kap

Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 159 300 forint volt. Ebben az évben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 166 100 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 255 700 forint volt. Ennek a nettója egy gyermektelen, kedvezményekben nem részesülő munkavállaló számára 167 500 forint.

Ezt is szeretjük