Az egyetlen női egyházfő, Johanna nőpápa: legenda vagy valóság?

Az egyház tagadja, de a bizonyítékok nem egyértelműek: valóban ült nő a pápai trónon?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pápaság története néha olyan, mintha a Trónok harcát olvasná az ember. A 9. században például 22 pápa váltotta egymást, legalábbis a hivatalos források ennyiről számolnak be: egyvalakit azonban nem mindenhol említenek. 

Ellentmondásos bizonyítékok lelhetők fel Johanna, a nőpápa létezéséről, néhány forrás egyértelműen említi, de egyes elméletek szerint létezése mindössze kitaláció. 

Johanna, az okos lány

Története szerint Johanna 818-ban született Mainz-ban. Bizonyos források szerint szerelmét követve, mások szerint szülei halála után, tudásvágyból vonult férfinak öltözve kolostorba, és ott ismerkedett meg kedvesével. Az okos, tanult lány jól teljesített, azonban nemsokára fény derült nemére: így menekülniük kellett. Görögország felé vették az irányt, Athénban és több nagy városban megfordultak, ahol szerteágazó tudást sajátítottak el. Amikor Johanna, vagy, ahogy állítólag magát nevezte, Angliai János szerelme elhunyt vagy eltűnt, a lány egyedül folytatta útját Róma felé.

Éjjel nő, nappal férfi

Az intelligens és éles eszű, értelmes lány hamar bedolgozta magát a legmagasabb egyházi képviselők közé: adtak a véleményére, csodálták sziporkázó tudását, és senki sem kételkedett benne, hogy férfi, mivel ilyen képzettséggel csak és kizárólag férfi rendelkezhetett. Hamarosan megválasztották bíborosnak, majd 855-ben, IV. Leó halála után egyöntetűen megszavazták a pápai pozícióra.

A nőpápa két évig, öt hónapig és négy napig volt hivatalban, pedig intézkedései és tudása alapján akár több tíz évig is pontifex, azaz legfelsőbb pap lehetett volna. Egy végzetes baklövés azonban kettévágta karrierjét és életútját is.

Eleinte jól titkolta női mivoltát, de a szerelem közbeszólt: inasával megosztotta titkát - és ágyát is. Nem sok időbe telt, míg teherbe esett. Terhességét a pápai reverenda jól leplezte, azonban előbb-utóbb a szülés is esedékessé vált. Szerencsétlenségére a legrosszabbkor indult meg a vajúdás.

A középkorban sújtó természeti csapások miatt a nép utcára vonult, és a pápanő vezetésével körmeneten imádkoztak a jobb napokért. A menet élén haladó János pápa - vagyis Johanna - azonban az egyik szűk utcácskába kanyarodva elsápadt, összeesett, és az értetlen tömeg szeme láttára világra hozta törvénytelen gyermekét.

A gyermek és anyja további sorsáról különböző történetek maradtak fenn: míg az egyik szerint mindkettejüket ott helyben halálra kövezték a felháborodott hívők, más források alapján Johanna és a gyermeke sem élte túl a szülést. A legbékésebb verzió, hogy Johannát száműzték egy kolostorba, míg fiúgyermekét felnevelték, és később püspök lett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ellenérvek és bizonyítékok

A kusza dátumok közt nehéz megítélni, hogy eltussolni próbálták-e az ügyet, vagy tényleg nem létezett semmiféle nőpápa. Érdekes azonban, hogy IV. Leó pápaságának végét nem adták meg hónap-nap formában, így nem egyértelmű, mikor követte pontosan a krónikákban hivatalosan említett utódja.

Több forrás is szó szerint beszél a nőpápáról, többek közt Martinus Polonus krónikája vagy Thomas Elmham hivatalos listája a pápákról. Állítólag a sienai katedrálisban található pápai mellszobrok közt is megtalálható volt egy szobor, VIII. János pápa, egy nő Angliából felirattal, de ezt az 1600-as években eltávolították, és más képére átalakították. Ma is látható azonban a Via San Giovannin egy anya gyermekével szobor, feltételezések szerint azon a helyen, ahol Johanna világra hozta gyermekét, illetve számos festmény is megörökítette a néhai nőpápát.

A lateráni bazilikában található az egyik legbizarrabb bizonyítékként értelmezhető nyom: egy pápai trón, melynek az ülőkerészénél, középen egy lyuk található. A monda szerint minden pápának rá kellett ülnie beavatása előtt, fedetlen altájjal, majd egy segédlelkész elvégezte a vizsgálatot, hogy mindene megvan-e a választottnak, ami a pápasághoz szükséges. Mas nobis nominus est!, vagyis A választottunk férfi! felkiáltással nyugtázta, hogy a jelölt megfelel minden kritériumnak. Vajon miért lett volna erre szükség, ha sosem fordult volna elő hiba az egyházi gépezetben? 

Lehetségesnek tartják, hogy a mítosz csupán egy szatíra, és a gyengekezű VIII. János pápát figurázzák ki benne. Az viszont elgondolkodtató, hogy miért nem érinti egy egyházi menet sem a Via San Giovanni utcácskát és az ott található anya-gyermek szobrot. Talán az egyház tagadná a történteket több évszázad távlatából is?

Felfedték a titokzatos halálkapu rejtélyét: régen a pokol ajtajának tartották

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük