Több nőre vágynak az informatikusok: vonzó módszerekkel csalogatnak a pályára
Ebben a szektorban biztos nincs nemi diszkrimináció.

IT női munkaerő
beauty and style
Top olvasott cikkek

Motiváló munkakörnyezet, jó fizetés és változatos ösztönzők várják a nőket is az információ- és kommunikációtechnológia, vagyis az ICT szektorban. Mintegy 15-18 ezer informatikus hiányzik ma Magyarországon, így a cégek között kiélezett verseny folyik a jó szakemberek megszerzése és megtartása érdekében.

Ennek ellenére alig találni hölgyeket a munkavállalók között - ezen a szakterületen dolgozni nem elég csajos, még a benne dolgozók szerint sem. Pedig a munkaerőhiány csökkentése és a munkavállalói csapatok sokszínűségének javítása érdekében szükség lenne a nők létszámának növelésére.

Az IT férfias szakmának számít

A HR-szakemberek felmérései szerint ennek az az egyik oka, hogy már a szakirányú felsőoktatásba is kevés nő jut be, emelte ki Paulovics Éva, a JobsGarden ügyvezető igazgatója. Sokan gondolják, hogy a hölgyeknek tulajdonított technológiai inkompetencia sztereotípiája miatt kevés az IT-s nő. Látható, hogy elsősorban a szocializációs, társadalmi okok vezetnek ahhoz, hogy kevés hölgy dolgozik az ICT szektorban. A társadalom megítélése szerint ez a fajta karrier nem eléggé csajos, és emiatt már eleve fiatalabb korban is kevés lánynak jut eszébe ezeken a karrieríveken gondolkozni.

Itt nem fordul elő nemi alapú diszkrimináció

A HR-felmérés azt mutatta, hogy mind a nők, mind a férfiak esetében úgy vélték a leendő munkavállalók, hogy nem kell nemi alapú diszkriminációval szembesülniük az ICT szektorban. A magyar munkakultúrába beégett esetleges bérezést érintő és az előrejutási lehetőségek kapcsán jelzett negatív megkülönböztetés kivételével nincsenek hátrányban a női munkavállalók. Arra a kérdésre, hogy milyen esélye van egy nőnek IT-területen vezető pozíciót betölteni, a válaszadók 47%-a válaszolt úgy, hogy hasonló, mint férfikollégáinak.

Ha például valaki orvos, nem az az elvárás irányába, hogy jóképű legyen, hanem a szakmai kompetenciája a lényeg. Ez a doktor azonban mindkettő kritériumnak megfelel. 

Jelentős a motivációs faktor az IT területén

A legfontosabb motivációs tényező a férfiak és a nők számára is a folyamatos fejlődési lehetőségek megléte. A megkérdezettek 78%-a a kihívást jelentő feladatokat, 59%-uk pedig a kiemelkedő jövedelmi lehetőségeket jelölte meg további fontos motivációként. Az otthonról végzett munka, vagyis a home office lehetősége, a kiegyenlített munka-magánélet viszony és a legújabb technológiákhoz való hozzáférés közepes motivációs erővel bír, ezeket a lehetőségeket a válaszadók nagyjából fele jelölte meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vannak törekvések a csábításra

A klasszikus értelemben családbarát munkahelyek számos olyan szolgáltatással bírnak, melyek a hölgyek számára vonzóvá teszik az adott céget. A home office lehetősége, a rugalmas munkaidő, a vállalati gyermekmegőrző vagy óvoda mind ilyen intézkedés.

Ma még szokatlannak számít az is, hogy a felvételkor a legjobb férfi jelöltnél szakmailag esetlegesen gyengébb női jelentkezőnek kedveznek. Lehet, hogy nem tud úgy programozni, mint a vele versengő férfi kollégája, de egy olyan különleges látásmódot és dinamikát hozhat a csapatba, mely annak teljesítményét akár meg is sokszorozhatja, mondta el Gárdus Zsuzsa, a JobsGarden társ-ügyvezetője. Ehhez bátorság kell a döntéshozók oldaláról, de a tapasztalatok szerint ez a döntés az esetek túlnyomó többségében sokszorosan megtérül. 

Ezt is szeretjük