Erős kijelentésekkel tüntettek, mert egyetlen nő sincs a kormányban
Sok a képzett, tapasztalt nő, de a pártoknak nem kellenek. A hatalom a férfiaké?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Komoly felháborodás kísérte a hírt, hogy egyetlen nő sem került be a jelenlegi kormányba. A fejleményeket tüntetés követte, a felvonuló demonstrálók azt követelték, hogy legyen nagyobb befolyásuk a nőknek a politikai életben.

Nem értik, hogy ha az országban van elég képzett és a saját szakterületén tapasztalt nő, miért nem fogadják be őket a pártok, és legfőképp a kormány.

Kilenc hely járna a kormányban a nőknek

Egy nőjogi aktivista szerint mivel a nők adták a választók 38%-át, azért a kormány tagjainak is ilyen arányban kellene képviselniük a nemet. Ez összesen kilenc minisztert jelentene, ami pont kilenccel több a jelenleginél.

Pedig korábban a politikai elit képviselői közül is többen elismerték, a nőknek nagyobb szerepet kell szánni az ország irányításában, és ígéret is érkezett arra, hogy legalább négy nő helyet kap az új kormányban.

Nőjogi szervezetek tüntetést szerveztek, ahol azt követelték, nevezzenek ki legalább kilenc nőt a miniszteri székekbe. "Teljesen egyértelmű, hogy nincs politikai akarat arra nézve, hogy a nők nagyobb teret kapjanak a politikában" - fogalmazott az egyik tüntető. Egy másik szerint bár rengeteg a képzett nő az országban, a pártok nem fogadják be őket.

Egy csoport listát állított össze 21 olyan nőről, akik elég képzettek és tapasztaltak ahhoz, hogy bizonyos tárcákat vezessenek. Már nem 2001-ben élünk, a tálib uralom alatt, hogy a nők ne vállalhassanak politikai szerepet – mondta egyikük.

Csak államtitkári szinten jelennek meg a nők

Igen, a fenti események Afganisztánban játszódtak le a héten, ahol az új kormány megalakulása után kezdtek tiltakozásba. A magyarországi helyzettel összevetve annyi a különbség, hogy ott volt ígéret női miniszterek kinevezésére, és tüntettek az ellen, hogy végül egy sem kapott tárcavezetői posztot. Ezt az állapotot ott a tálib uralom időszakához hasonlítják.

A harmadik Orbán-kormány megalakulásakor

A magyar kormányban azért legalább államtitkári szinten lehet nőket találni, bár ott sem sokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában a helyettes államtitkárokat is beleszámítva a 29-ből nyolc nő található, ezzel csúcstartó, mert például az Igazságügyi és Honvédelmi Minisztériumban még a helyettes államtitkárok közt sincs nő.

Fotó: kormany.hu

Ezt is szeretjük