18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Levágta páciense csiklóját a szülés után az orvos

Először hoz ítéletet a bíróság

A csonkítás bűncselekmény, eddig nem foglalkoztak vele.

11 éve bűnténynek számít a szexuális csonkítás Nagy-Britanniában, mégis csak most kezdődött meg az első ilyen jellegű per az országban. Egy indiai származású orvos állítólag nem tudta, hogy ez a szigetországban bűncselekmény, és szülés után kivágta az egyik páciense csiklóját.

Az orvos az után, hogy közölték vele: ezért akár súlyos börtönbüntetést is kaphat, helyreállító műtét hajtott végre a szerencsétlenül járt nőn. Most bűntársával együtt - akinek egyébként még orvosi végzettsége sincs - kell bíróság elé állnia.

A pert nem véletlenül kíséri óriási érdeklődés Nagy-Britanniában: az országban sok indiai, pakisztáni, bangladesi és észak-afrikai bevándorló él. A borzalmas hagyomány pedig különösen ezekben a - főként muzulmán - országokban erős.

Szomáliában és Egyiptomban szinte minden nőnek ez a sorsa, és sok afrikai és ázsiai országban egyenesen a férjhezmenetel alapfeltételének tartják a csikló kivágását. A csonkolás gyakorlata a női libidótól való félelemre és arra a hiedelemre vezethető vissza, hogy a női nemi szerv tisztátalan és erkölcstelen életmódra kárhoztatja a nőket.

Lányok embertelen kínok között

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - adatai szerint 2012-ben 125 millió nő élt a világon, akit ilyen módon csonkítottak meg. A beavatkozást legtöbbször már kisgyerekkorban elvégzik, de van olyan régió, ahol megvárják, amíg a lányok kilenc-tíz évesek lesznek.

És mielőtt steril körülményekre és érzéstelenítésre gondolnánk, felejtsük is el, a legtöbbször egy olyan tompa késsel végzik el a beavatkozást, amivel előtte például krumplit hámoztak, és persze mindenfajta fájdalomcsillapítás nélkül.

A nők körülmetélése is többféle lehet: a legenyhébb változatban a csikló hegyét metszik le, míg a második típus során teljesen kivágják a csiklót és a szeméremajakat. De van még ennél is brutálisabb módozat, amikor még a hüvelynyílást is összevarrják, csak egy gyufafejnyi lyukat hagyva a vizelet és menstruáció távozására. Márpedig ilyenkor a bevarrt hüvelynyílást a nászéjszakán fel kell nyitni. Ezt sokszor bába végzi, ám például Etiópiában ez a férj barátainak privilégiuma.

Európában tilos, mégis végzik

Napjainkban egyébként újra egyre nagyobb problémát jelent a csonkításos esetek megjelenése Európában is. Az Afrikából és Közel-Keletről érkező bevándorlók nagy része ugyanis már úgy érkezik meg, hogy átesett a beavatkozáson, a már letelepedett családok pedig szeretnék tovább vinni a hagyományokat. Franciaországban a becslések szerint 30 ezer körülmetélt nő él jelenleg, Nagy-Britanniában éves szinten ötszáz és kétszáz közé teszik azoknak az iskolás lányoknak a számát, akiket megcsonkítanak.

Európában ugyan tiltott minden orvosi ok nélkül elkövetett nemiszerv-csonkítás, mégis virágzik az az orvoshálózat, akik hajlandóak elvégezni a szörnyű beavatkozásokat. Az országok egy része olyan jogszabályokat alkalmaz ezek felderítésére, ami például az ápolószemélyzetet kötelezi a csonkításos beavatkozások jelentésére még akkor is, ha azt nem európai területen végezték el. Nem ritka ugyanis az a megoldás, hogy az iskolás lányokat hazaküldik "vakációra" a szülőhazájukba csak azért, hogy átessenek a dolgon.

A női nemi szerv csonkítása ma már nemzetközileg is az alapvető emberi jogok megsértésének számít, és akár menedékjogot is kaphatnak a veszélyeztetett nők. Nemrég egy muzulmán iskolás lány indított kampányt a szexuális csonkítás ellen, ehhez csatlakozott Yousafazai is, az a pakisztáni lány, akit hazájában fejbelőttek, mert kiállt a lányok tanulási joga mellett.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Yousafazai életét Angliában mentették meg és azóta ott él, mert Pakisztánban a tálibok továbbra is ki szeretnék végezni. A szexuális csonkítás elleni kampányt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is támogatja.

A kislányról készült kép forrása: ghostlessmachine.blogspot.hu.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük