18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Levágta páciense csiklóját a szülés után az orvos

Először hoz ítéletet a bíróság

A csonkítás bűncselekmény, eddig nem foglalkoztak vele.

11 éve bűnténynek számít a szexuális csonkítás Nagy-Britanniában, mégis csak most kezdődött meg az első ilyen jellegű per az országban. Egy indiai származású orvos állítólag nem tudta, hogy ez a szigetországban bűncselekmény, és szülés után kivágta az egyik páciense csiklóját.

Az orvos az után, hogy közölték vele: ezért akár súlyos börtönbüntetést is kaphat, helyreállító műtét hajtott végre a szerencsétlenül járt nőn. Most bűntársával együtt - akinek egyébként még orvosi végzettsége sincs - kell bíróság elé állnia.

A pert nem véletlenül kíséri óriási érdeklődés Nagy-Britanniában: az országban sok indiai, pakisztáni, bangladesi és észak-afrikai bevándorló él. A borzalmas hagyomány pedig különösen ezekben a - főként muzulmán - országokban erős.

Szomáliában és Egyiptomban szinte minden nőnek ez a sorsa, és sok afrikai és ázsiai országban egyenesen a férjhezmenetel alapfeltételének tartják a csikló kivágását. A csonkolás gyakorlata a női libidótól való félelemre és arra a hiedelemre vezethető vissza, hogy a női nemi szerv tisztátalan és erkölcstelen életmódra kárhoztatja a nőket.

Lányok embertelen kínok között

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - adatai szerint 2012-ben 125 millió nő élt a világon, akit ilyen módon csonkítottak meg. A beavatkozást legtöbbször már kisgyerekkorban elvégzik, de van olyan régió, ahol megvárják, amíg a lányok kilenc-tíz évesek lesznek.

És mielőtt steril körülményekre és érzéstelenítésre gondolnánk, felejtsük is el, a legtöbbször egy olyan tompa késsel végzik el a beavatkozást, amivel előtte például krumplit hámoztak, és persze mindenfajta fájdalomcsillapítás nélkül.

A nők körülmetélése is többféle lehet: a legenyhébb változatban a csikló hegyét metszik le, míg a második típus során teljesen kivágják a csiklót és a szeméremajakat. De van még ennél is brutálisabb módozat, amikor még a hüvelynyílást is összevarrják, csak egy gyufafejnyi lyukat hagyva a vizelet és menstruáció távozására. Márpedig ilyenkor a bevarrt hüvelynyílást a nászéjszakán fel kell nyitni. Ezt sokszor bába végzi, ám például Etiópiában ez a férj barátainak privilégiuma.

Európában tilos, mégis végzik

Napjainkban egyébként újra egyre nagyobb problémát jelent a csonkításos esetek megjelenése Európában is. Az Afrikából és Közel-Keletről érkező bevándorlók nagy része ugyanis már úgy érkezik meg, hogy átesett a beavatkozáson, a már letelepedett családok pedig szeretnék tovább vinni a hagyományokat. Franciaországban a becslések szerint 30 ezer körülmetélt nő él jelenleg, Nagy-Britanniában éves szinten ötszáz és kétszáz közé teszik azoknak az iskolás lányoknak a számát, akiket megcsonkítanak.

Európában ugyan tiltott minden orvosi ok nélkül elkövetett nemiszerv-csonkítás, mégis virágzik az az orvoshálózat, akik hajlandóak elvégezni a szörnyű beavatkozásokat. Az országok egy része olyan jogszabályokat alkalmaz ezek felderítésére, ami például az ápolószemélyzetet kötelezi a csonkításos beavatkozások jelentésére még akkor is, ha azt nem európai területen végezték el. Nem ritka ugyanis az a megoldás, hogy az iskolás lányokat hazaküldik "vakációra" a szülőhazájukba csak azért, hogy átessenek a dolgon.

A női nemi szerv csonkítása ma már nemzetközileg is az alapvető emberi jogok megsértésének számít, és akár menedékjogot is kaphatnak a veszélyeztetett nők. Nemrég egy muzulmán iskolás lány indított kampányt a szexuális csonkítás ellen, ehhez csatlakozott Yousafazai is, az a pakisztáni lány, akit hazájában fejbelőttek, mert kiállt a lányok tanulási joga mellett.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Yousafazai életét Angliában mentették meg és azóta ott él, mert Pakisztánban a tálibok továbbra is ki szeretnék végezni. A szexuális csonkítás elleni kampányt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is támogatja.

A kislányról készült kép forrása: ghostlessmachine.blogspot.hu.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük