Hamar abbahagyta az iskolát, mégis az első nő lett az űrben: Tyereskova és társai sok szabályt megdöntöttek

Az űrhajózás nem csak a férfiaké, és ezt a nők be is bizonyították.

Női űrhajósok

"A madár nem repülhet egy szárnnyal. Az űrhajózás sem fejlődhet tovább a nők aktív részvétele nélkül" - ez a gondolat Valentyina Vlagyimirovna Tyereskovától származik, az első nőtől, aki az űrbe jutott.

Noha napjainkra már további 71 nő követhette őt, a mai napig igaz, hogy az űrhajósok túlnyomó többsége, ahogyan az űrkutatásban is, a férfiak sorából kerül ki. Pedig az a 72 nő, akik mégis fedélzetre szállhattak, méltó és vitathatatlan bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy igenis van helyünk az űrhajósok között.

A nők űrbéli története a fent idézett Valentyina Tyereskovával vette kezdetét 1963. június 16-án, amikor is a szovjet űrhajós, akit öt társa közül választottak ki, felszállt a Vosztok 6 űrszonda fedélzetére. A női űrhajósok kiképzése az Egyesült Államok és a Szovjetunió közt zajlott űrverseny egy lépése volt az utóbbi fél részéről. Tyereskova három napot töltött az űrben, küldetése alatt 48-szor kerülte meg a Földet. Az űrkutatásban, a háttérben már ekkor is rengeteg nő dolgozott, igaz, sikereiket, eredményeiket sokszor férfi kollégáiknak tulajdonították.

Valentyina Tyereskova 1937. március 6-án született, egyszerű családból származott. Apja traktoros, anyja textilgyári munkás volt. Fiatalon otthagyta az iskolát, hogy maga is munkába állhasson: egy szövőgyárban helyezkedett el, de tanulmányait tovább folytatta levelező formában. Hobbija az ejtőernyőzés volt, ami a későbbi űrhajós-válogatáson előnynek számított. Hasonlóan fontos volt a követelménynek megfelelő alkata, valamint családjának politikailag is megfelelő háttere.

Női űrhajósok

Tyereskova sikeres útja dacára közel húsz év telt el, mire egy újabb nő is az űrbe juthatott, számos addig kőbe vésett szabályt megdöntve, köztük is a legfontosabbat: nőnek az űrkutatásban nincs helye. A következő képeken bemutatunk néhány szerencsést, akik úttörőként bizonyíthattak az űrhajósok sorában.

Olvass tovább: Egyetlen nő eszében bízott csak meg az amerikai űrhajós

Katherine Johnsonnak afroamerikai matematikusként jutott fontos szerep az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között zajló kiélezett űrversenyben.

Képek: Getty Images, wikipedia.org.

                                   A cikk támogatott tartalom.

Marsra magyar! május 2-ától, csak az Indexen.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük