Ennyivel lenne több a fizetésed, ha férfinak születsz: kétségbeejtő a szám
Óriási a férfi és női vállalatvezetők fizetése közötti különbség.

nagykep?cikkid=170673&kep=rivalizalas-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legnagyobb a vezető tisztségben dolgozó férfiak és nők fizetése közötti különbség az Eurostat hétfőn, a közelgő nemzetközi nőnap alkalmából közzétett statisztikája szerint: egy férfi vezető átlagosan 33,7%-kal keres többet, mint egy ugyanolyan vezetői munkakörben dolgozó nő.

Minden uniós tagállamra jellemző, hogy a férfi vezetők többet keresnek, viszont az arányokat tekintve nagy a szórás. A magyarhoz hasonló arányú, 33,5%-os a nemek közötti bérszakadék Olaszországban. A különbség Romániában a legkisebb, itt a férfi vezetők fizetése 5%-kal magasabb. Az uniós átlag 23%.

Az EU-ban a vezetői tisztségeket továbbra is többségében férfiak töltik be: csak minden harmadik vezetői poszton található nő, jóllehet a munkaerőpiacon alkalmazottak fele nő. Az EU-ban csaknem 7,3 millióra tehető azok száma, akik valamilyen vezető pozícióban dolgoznak. Közülük 65% férfi, és csak 35% nő.

Az Eurostat felhívta a figyelmet a tagállamok közti különbségekre: női vezetőket legnagyobb arányban Lettországban találni, ahol még csekély többségben is vannak - 53%-kal - a férfiakhoz képest. A legkevesebb női vállalatvezető - 22% - Olaszországban, Németországban és Cipruson dolgozik. Magyarországon az arány 41%, azaz valamivel az uniós átlag fölötti. Az Eurostat hétfőn közzétett számításai 2014-es adatokon alapulnak.

Ezt is szeretjük