Még a bőre is megmaradt a több millió éve élt dinónak: fantasztikus leletre bukkantak Kanadában

Az ősállat egy nodosaurus volt, mely a ma élő rinocéroszoknak felelhetett meg a dínók körében.

covfoto

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egészen fantasztikus, hogy egy kivételes leletnek köszönhetően saját szemünkkel láthatunk egy több mint 100 millió évvel ezelőtt élt dinoszauruszt, csaknem teljes valójában.

E leletek ugyanis rendszerint csupán csontok, de a szóban forgó, Alberta területéről származó maradvány nem. Ennek az ősállatnak jól látható a bőrfelszíne, kivehetőek redői, vonásai, illetve mint vizsgálatok megállapították, belső szervei egy része is megmaradt.

Az albertai Nodosaurus

Több évig tartó, zárt ajtók mögötti kutatás után tárták a nyilvánosság elé a leletet - amely 2011-ben került elő -, a körülbelül öt és fél méteres, több mint 1360 kg-os fosszíliát, amely, mint a kiállító Royal Tyrrell Múzeum szakértője, Don Brinkman nyilatkozta, gyakorlatilag egy dinómúmia.

Az albertai dínómúmia.
Az albertai dínómúmia.

Az állat a Nodosaurus egy korábban ismeretlen faja lehetett, mely 110 millió éve egy folyóparton pusztulhatott el. Ezután a sodrás magával vihette a tengerig, majd elnyelhette a salakos talaj, ahol megindult a fosszilizáció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Nodosaurus a Nodosauridae család egyik neme. A család egy húsz nemet felsorakoztató őslénycsalád, melyet Othinel Charles Marsh őslénykutató nevezett meg 1890-ben.

A Nodosaurust domború gyíknak is szokták nevezni. Egyedeik 4-6 méteresre is nőttek, jellegzetességük pedig erős páncélzatuk volt: nyakukat és hátukat széles, apró domborulatokkal szórt csontlemezek fedték. A négy lábon járó, növényevő ősállatok maradványaira Észak-Amerikában leltek, de a Nodosauridae család további nemei egyébként Ázsia, Ausztrália és az Antarktisz területén is előfordultak.

Páratlan épségű fejét és bőrfelületét érdemes alaposabban szemügyre venni.
Páratlan épségű fejét és bőrfelületét érdemes alaposabban szemügyre venni.

A lelettel való ismerkedés minden szempontból érdekes volt, de a szakértők beszámolója szerint az egyik legszenzációsabb felfedezést mikroszkópos vizsgálat közben tették. Pigmentet találtak az állat bőrében, mely hiteles információt szolgáltatott arról, hogy egykor vörös színű lehetett a dinoszaurusz. Színe Jakob Vinther, a Bristoli Egyetem állatszínezet-szakértője szerint minden bizonnyal a védekezés funkcióját tölthette be.

A kivételes épségben megmaradt dinoszaurusz egyike a legérdekesebb dinóleleteknek, melyek valaha előkerültek. Rápillantani felér egy valóra vált időutazással.

Az élővilág legszívósabb állatai

Nemcsak az őslények, de ma is élő, szinte irreálisan szívós állatok tanulmányozása közben is számos izgalmas tényre jöttek rá a tudomány emberei: hihetetlen, mi mindent kibírnak.

6 élőlény, amely irreálisan sokat kibír: ők a természet szuperlényei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Forrás: archeology-world.com

Ezt is szeretjük