Olyasmit tartalmaz a meteorit, ami nincs: kicsivel a naprendszerünk születése után keletkezhetett

A tudósok sem tudják hová tenni: a meteorit természetben nem előforduló anyagot tartalmaz.

terkep

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Florence-i Természettudományi Múzeum tárlatából került elő egy kis doboz, mely egy különös követ rejtett. Egy meteoritot, melyet Khatyrka meteoritnak neveztek el, és amelyet egykor Szibériában, a Koryak-hegységben találtak. Alaposabb vizsgálódás után ez a meteorit óriási szenzáció tárgya lett.

A múzeumban tartott meteorit titka csaknem örökre rejtve maradt a tudomány és az emberiség előtt. Belsejében kimutattak ugyanis egy ásványt, amely röviddel azután keletkezhetett, hogy a naprendszerünk 4,5 milliárd éve megszületett.

Ilyen ásvány a természetben nincs

A különös meteorit szerkezete szerint kvázikristály, és ez az, ami létezését lehetetlenné teszi. Kvázikristályok ugyanis a természetben nem fordulnak elő, csupán tiszta kristályok. Kvázikristályt csak laboratóriumi körülmények közt tudnak előállítani. Az iparban használatosak is a kvázikristályos anyagok, például acél élezésére, illetve tapadásmentes serpenyők készítésében.

Egy-egy példa kvázikristály-szerkezetre (balra) és tisztakristály-szerkezetre (jobbra).
Egy-egy példa kvázikristály-szerkezetre (balra) és tisztakristály-szerkezetre (jobbra).

Hogy mi is pontosan a kvázikristály? Egy átmenet a kristályszerkezet és az amorf, nem kristályos anyagok között. Míg a tiszta kristályok  egy elemi cella periodikus ismétlődéséből, a kvázikristályok váza több elemi cella nemperiodikus ismétlődéséből tevődik össze.

Azt, hogy természetben nem létező dolgot tartalmazzon egy meteorit, Steinhardt, a kutatás egyik szakértője azzal magyarázta, hogy naprendszerünk létezése hajnalán valószínűleg két aszteroida találkozásakor keletkezhetett a különös kristályszerkezetű ásvány. Ennek a fizikai körülményeit csak további vizsgálatok során deríthetik ki.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük