Nem vizsgálja az NMHH a köztévé botrányos ügyét

A hatóság a Lomnici-retusálás miatt eljárást indított, a mozgáskorlátozottak ügye miatt nem. A riport miatt senki nem panaszkodott a hatóságnál.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A köztévé decemberben Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét kiretusálta egyik riportjából, egy másikban pedig  a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége szerint - "tudatosan hazudott" annak érdekében, hogy kedvező színben tüntesse fel a kormány intézkedéseit vagy a kormánnyal szerződő céget. Bár a készítők tudták, hogy a szövetség kritikusan kezeli a mozgáskorlátozottaknak kifejlesztett autót és a kormányzat által kidolgozott támogatási rendszert, a leadott anyagban mégis csak azok a részek jelentek meg, amelyek kedveznek a döntés propagálásának.

A Lomnici-ügy miatt Nagy Navarró Balázs szakszervezeti vezető, a köztévé munkatársa éhségsztrájkba kezdett, azt követelve, hogy nevezzék meg és rúgják ki a felelősöket. Álláspontja szerint ugyanis ez csak részben történt meg. A sztrájkolót kirúgták, a felelősök felkutatásának tekintetében előrelépés nem történt.

A köztévét a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felügyeli, és vizsgálatot indíthat azokkal szemben, akik például a közszolgálatiságra, vagy a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. 

Mint megtudtuk, az NMHH a mozgáskorlátozottak ügyében nem jár el, csak a Lomnici-retusálással kapcsolatban folytat vizsgálatot a köztévé ellen.

- A Lomnici-riporttal kapcsolatban a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete adott be egy beadványt a hatósághoz, amely már megkezdte a dokumentum feldolgozását - tájékoztatta a hatóság lapunkat.

A szóvivői iroda kérdésünkre, hogy a másik riportot miért nem vizsgálják, közölte: azért, mert a hatóság a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségének megsértése miatt hivatalból nem indíthat eljárást, csak kérelemre. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségétől pedig hivatalos beadvány eddig nem érkezett.

Elkéstek?

Kérelmet egyébként bárki benyújthat, aki úgy érzi, hogy az általa megtekintett műsor megsérti a kiegyensúlyozott tájékoztatás követleményét, ám ehhez első körben a médiaszolgáltatót kell megkeresnie panaszával.

A médiaszolgáltató a kifogás elfogadásáról vagy elutasításáról annak kézhezvételétől számított 48 órán belül dönt. A döntésről a kérelmezőt haladéktalanul írásban értesíteni kell.

A kérelmező a döntés közlésétől számított 48 órán belül - a döntés közlésének elmaradása esetén a kifogásolt vagy sérelmezett tájékoztatás közzétételétől számított tíz napon belül - a kifogásolt műsorszám és az érintett médiaszolgáltató pontos megnevezésével hatósági eljárást kezdeményezhet az NMHH-nál.

A tíz napon túl beérkező kérelmeket a hatóságnak érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, vagy, ha az elutasítási ok 8 napon túl jut tudomására, az eljárást meg kell szüntetnie.

- Az említett híranyagnál ez a tíz nap már eltelt - hívták fel a figyelmet.

Van más lehetőség

Ha nem kiegyensúlyozottsági panaszról van szó, akkor hatósági eljárás a médiatartalommal kapcsolatos jogsértések tárgyában a médiatartalom közzétételétől számított három hónapon belül kezdeményezhető.

Ha a kérelmező a jogsértésről csak később szerzett tudomást, vagy a kérelem, bejelentés előterjesztésében akadályoztatva volt, úgy a határidő a tudomásszerzéstől vagy az akadály megszűnésével veszi kezdetét. A médiatartalommal kapcsolatos jogsértés tárgyában a médiatartalom közzétételétől vagy - folyamatos közzététel esetén - első közzétételétől számított hat hónapon túl hatósági eljárás nem kezdeményezhető. E határidő jogvesztő.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Hatósági eljárást tehát lehet kezdeményezni a szóban forgó tartalommal kapcsolatban a médiaszabályozásra vonatkozó törvények megsértése miatt, csak a kiegyensúlyozottsági panasz benyújtásának a határideje járt már le december 23. óta - tájékoztatott az NMHH.

Ezt is szeretjük