Hamarosan eltűnik 1,5 millió ember Magyarországról
Miért kezelik rosszul a problémát?
A fiatal párok tizede külföldön él.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Már kilátásban a 8,5 millió lakosú Magyarország, miközben a gyermekvállalás korában lévők lassan tizede él külföldön. A kormány rosszul kezeli a népességfogyást és annak egyik fő okozóját, a kivándorlást.

Eltűnik a magyar? Hányan vagyunk most és mi várható a közeljövőben? Mi a teendő, hogy megálljt parancsoljunk a népességfogyásnak?

Ezért fogy a magyar

A hazai népesség száma 1981 óta folyamatosan esik, és ez a következő években sem fog változni. 2011 és 2060 között akár 1,5 millió fővel csökkenhet Magyarország lakosainak száma a KSH szerint.

Néhány évtizeden belül tehát alig 8-8,5 millió lakosa lesz az országnak, miközben a köznyelv még ma is 10 milliós Magyarországról beszél, holott már ma sem érjük el ezt a számot. A legfrissebb elérhető adatok szerint 9 millió 900 ezer ember él Magyarországon, ám mivel a legutóbbi hivatalos adatok 2013 elejéről származnak, ez a szám ma már alacsonyabb.

 

A magyar fiatalok kivándorlása nyugatra, az asszimiláció és az alacsony termékenység az a három népesedéspolitikai téma, amellyel mindenképpen foglalkozni kell. A gyermekvállalási korban lévők külföldön tartózkodik - mondta Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára egy pénteki budapesti konferencián. Az asszimiláció természetesen a határon túli magyarok népesedési problémái közé tartozik.

A legtöbb politikus mintha példát is szeretne mutatni, amikor közismertté teszik családjukat. Nézegess képeket politikus-családokról!

Külföldön élnek, ott alapítanak családot, de jó stratégiával vissza is térhetnének

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Magyarság Háza Találkozás és tanácskozás a népesedési világnap alkalmából című rendezvényén Kapitány Balázs azt mondta, az elmúlt öt-hat évben indult meg a fiatalok tömeges kivándorlása, és ma már a gyermekvállalási korban lévők 7-8%-a külföldön tartózkodik, míg egy évtizede ez az arány 1-2% volt. A környező országok, ahol ez a probléma már régóta jellemző, egészen más módszereket alkalmaznak, mint amikben itthon szokás gondolkodni.

Tudható és várható volt az elvándorlás, de Magyarország nem készült fel erre a tendenciára. Még arról folyik a vita, hogy miként lehet megakadályozni az elvándorlást, miközben a sikeres vándorlási politika azt segíti elő, hogy az elvándoroltak visszajöjjenek.

A helyzetet nehezíti, hogy nálunk nincs gazdája az államigazgatásban ennek a kérdésnek - jegyezte meg Kapitány.

A határon túli magyarság is rohamosan fogy

A kutató hangsúlyozta: az elmúlt évek termékenységcsökkenése kizárólag arra vezethető vissza, hogy a házasságban született gyerekek száma csökkent - négy év alatt 60 ezerről 48 ezerre -, miközben a házasságon kívüli termékenység stabil maradt.

Korhecz Tamás a Szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elnöke szintén a konferencia keretében hívta fel a figyelmet a határon túli magyarság csökkenésére. A Vajdaságban a népesedés megtartására irányuló stratégia keretében az önkormányzatokat családoknak nyújtandó támogatások bevezetésére ösztönzik.

Korhecz Tamás fontosnak nevezte a családbarát munkahelyek elterjesztését, a rugalmas munkaidőt és a részmunkaidős foglalkoztatást. A Magyar Nemzeti Tanács saját intézményrendszerében már tett is lépéseket ennek érdekében - mondta. Jelezte: az intézkedések reményt adnak arra, hogy a mostani alacsony születésszám nőjön.

Ezt is szeretjük